Virtuvė

Receptas. Kiškienos paštetas0

Nuotrauka: iš archyvo

Prasidėjo stirninų sezonas, jau ruja, briedžiai, elniai, o netrukus ir į medžioklę su varovais eisime, žodžiu, prasidės stambiųjų gyvūnų medžioklė. Taigi reikia galvoti, ar kameroje užtenka vietos, o galbūt ir ką nors ypatinga pasigaminti.

Kiškiena – dietinė, skani, itin maistinga mėsa. Šaldymo kameroje turėjau žiemą sumedžioto kiškio mėsos. Kai parsinešiau jį namo, išskrodžiau ir padalijau, buvau nustebusi, kokie dideli jo nugaros raumenys. Karbonadas atrodė įspūdingai. Kadangi tai buvo mano pirmasis kiškis, nežinojau, kaip jį padalyti ir ką gaminti paskui, todėl palikau visą nugarą sveiką. Brandinau mėsą šaldytuve penkias dienas ir tada užšaldžiau. Taip nepadalyta nugara ir visi kiti skerdienos gabalai užėmė labai daug vietos. Artėjant medžioklės su varovais sezonui, reikia ją atlaisvinti.

Pradėjau domėtis receptais. Aišku, jų daug. Troškinta ir kepta, net ant grotelių kepta ir rūkyta kiškiena yra daugelio tautų valgiaraštyje, bet mane labiausiai sudomino paštetas. Jam gaminti paėmiau visą mėsą, išskyrus anksčiau minėtą karbonadą – jį tiksliai išpjoviau ir atidėjau. Tokį gražų mėsos gabalą reikia palikti ypatingai progai. Na, o dabar imkimės pašteto.

Kiškienos paštetas

Ingredientai

Kiškiena ~1 kg
200 g sviesto
250–300 g grietinėlės
Morkos, svogūnas, česnakas
Petražolių, krapų koteliai
Prieskoniai: druska, šiek tiek cukraus, malti juodieji pipirai, kadagių uogos, laurų lapai, mairūnai ir čiobreliai

Gaminimas

Pagaminti kiškieną labai paprasta. Padalytą mėsą virkite su prieskoniais, druska ir cukrumi 3–4 valandas. Virti reikia viską, kas liko atskyrus karbonadą, t. y. visus kaulus ir mėsą, širdį, kepenis ir inkstus. Įdėkite petražolių ir krapų kotelių. Jų visada lieka, užtat jie puikiai praverčia verdant sriubą, nes suteikia papildomo aromato.

Kai sultinys pusiau gatavas, apkepkite nenuluptą morką, svogūną ir česnako. Aš naudojau tris skilteles, bet galima dėti ir daugiau. Įdėkite į sultinį daržoves ir virkite dar 2 valandas. Taip apkeptos daržovės suteikia pikantišką dūmų aromatą ir jas galima naudoti sriubai.

Susiję straipsniai

Sultiniui išvirus, išimkite mėsą ir kauliukus, o skystį nukoškite. Palikite jį šilti ant visiškai menkos ugnies. Tuo tarpu puode lėtai pašildykite 250–300 grietinėlės ir sudėkite į ją sviestą.

Mėsą atskirkite nuo kaulų ir sumalkite mėsmalėje smulkiausiu 2 mm skersmens sieteliu. Jeigu tokio neturite, galite mėsą permalti du kartus. Kartu su mėsa sumalkite ir išvirtą svogūną, česnaką ir tą pačią morką, tik pirmiau nulupkite. Į maltą mėsą supilkite grietinėlę su ištirpusiu sviestu ir išmaišykite. Jeigu masė atrodo per sausa, galite įpilti sultinio. Kai konsistencija jau panaši į kremo, paštetą suplakite. Paskui supilkite į indelius ir padėkite į šaldytuvą atvėsti.

PRENUMERUOK Žurnalas Medžioklė arba ieškok spaudos prekybos vietose!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.