Virtuvė

Paštetas iš orkaitės0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Orkaitėje ruoštas paštetas kam nors gali skambėti kaip kažkas sudėtingo ir išskirtinio, tačiau jį lengva pagaminti ir išeina labai skaniai. Pasirodo, jis švelnesnis, kvapesnis ir išvaizdesnis už troškintą paštetą, kai ingredientai atskirai apkepami, troškinami ir tik paskui sumalami. Be to, į troškintą paštetą, kad konsistencija būtų tinkama, reikia įdėti gana daug sviesto ar taukų. Štai orkaitėje gamintam reikia tik nedidelio gabaliuko sviesto.

Regis, tik amerikiečiams (nemedžiojantiems) gyvūnų subproduktai sukelia neigiamą reakciją. Mums ir kitoms Europos tautoms liežuvis, kepenys, inkstai, plaučiai ir net skrandis yra puikių patiekalų (pavyzdžiui, lenkiškos skrandienės) ingredientai. Pašteto receptų yra įvairių, bet pagrindiniai gaminimo principai du – jau minėtas troškintas ir gamintas orkaitėje. Pastarasis gaminamas įvairiai – paštetą galima ruošti vandens vonelėje, formoje ar surištą į medžiagą. Ingredientai irgi skiriasi, priklauso nuo nacionalinės virtuvės tradicijų ir kiekvieno virėjo skonio. Mes gaminsime formoje ir be vandens. Tai greičiausias ir paprasčiausias pašteto gaminimo būdas.

Ingredientai

Dviejų mažų bebrų kepenys, iš viso 700 g
Didelis svogūnas
2–3 didelės skiltelės česnako
Didoka morka
Petražolės ir kiti žalumynai
Kiaušinis
100 g pieno
60 g sviesto
Čiobreliai, raudonėliai, kalendra, juodieji pipirai, česnakų milteliai, pagal skonį druskos ir cukraus. Aišku, prieskonius galima rinktis įvairius. Paštetui pravers ir kadagių uogos, lauro lapai bei kiti prieskoniai. Viskas priklauso nuo skonio.
Galima įpilti 50 g brendžio ar konjako, įdėti džiovintų slyvų, vyšnių ar spanguolių.

Gaminimas

Paštetas iš orkaitės

Žalumynus susmulkinkite ir atidėkite. Česnakus, morką ir svogūną supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su prieskoniais. Druskos ir cukraus įbersite paskui. Patariama daržoves gaminti ant vidutinės ugnies ir ilgiau nei tai darant sriubai. Išjungę uždenkite, kad morkos galutinai suminkštėtų ir vėliau lengvai susismulkintų.
Nedideliame inde išlydykite apie 30 g sviesto. Jeigu tingite plauti atskirą puodą, sviestą galima sudėti ant vėstančių daržovių.
Supjaustykite kepenis. Nereikia kovoti su plėvėmis, galima išpjauti tik tas gyslas, kurios yra kepenų viduryje. Sudėkite žalias kepenis į trintuvą. Aišku, pirma įsitikinkite, kad jose nėra kokių gyvių, bet bebrų kepenys paprastai būna švarios. Į trintuvą sudėkite ir pakeptas daržoves, žalumynus, įmuškite kiaušinį, įpilkite pieno ir pasirinkto alkoholio, įberkite druskos ir cukraus – kadangi iš viso išeina apie kilogramą pašteto, tai į visą šį kiekį reikia įberti arbatinį šaukštelį su kaupu druskos ir kiek mažiau cukraus. Aš naudojau juodąją Himalajų druską.

Susiję straipsniai

Smulkinkite masę gana ilgai, kad viskas gerai susimaltų. Paskui pilkite ją į pasirinktą formą. Galima uždengti folija. Dėkite indą į orkaitę, jau įkaitusią iki 160 laipsnių. Kepkite 15–20 minučių. Paštetas išeina minkštas ir gardus.

Prenumeruokite žurnalą bet kuriuo metu!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.