Virtuvė

Miasa unt smaigą0

Receptas su humoru

Nu kų, bezdielnykai, laikykit akis plačiai išplety ir ausis pastaty. Šindie darysma ažį!
Jamam ažį. Po litewski stirniną. Pakol anas lakioja po laukus, možna tik seilė varvint. Raik, kad anas kabot un kablia.

Matat tą diedą kampe su kirviu? Įpilat anam samagonkos, kad ramiai kampe stovėtų ir nesiartintų, bo kirvis ir ažys bais netinka viens prie kita.

Ažia nugarinė būn nugaroj. Ana prasideda nuo galinia kumpia ir baigias pry sprundą. Galinis kumpis – tai čia tas, katras arčiau šiknąs. Išsipjaunat šitą ažia gabalą i aida mašinan. Bo tas durnius su kirviu kampe, samagono pririjįs, jau ain porcijų dalyt ir gali tava ožnugarinį atimt.

Tai va. Jūs jau namuos su sopančia galva po ažia aplaistyma. Šitą ažia nugarą dedat un stala i nuplėvinat. Visai. Labai. Nurėžtą pirštą galą paskui prisiųs veterinorius. Kai jau turit gatavą miasas gabalą – anas tokis ylgas gaunas, pjaunat jį per pusę skersom ir macavojat – nieką brudna nepiliat, reik tik česnaka (česnakas tai čia tas toks, kur lupt skiltelėm sunku), grūstą pipirą (apie tą negrūstą pakiuke jau rašiau – anas tinka uošvienei nuodyt, o jūs gi vyrtuvės asas, todėl pipirus grūdat pats), raudonas saldžias paprikas miltelių (jei sudurnavosit ir inpilsit aštrią papriką, irgi bus skanu, tik kai bezdėsit, iž užpakalia ugnis ais). Ištrinat tuos du mėsgalius trintu česnaku, pipiru i paprika. Katras nori greičiau tą miasa sujiest, galima da bišky aptepliot granatu. Stop. Senelia Anupra vokišką granatą padedi į šoną ir aini nusiperki granatų sirupo. Tai va. Jo daug nereikia, bet jis pagreitina procesą. Tada visą šitą sava meną kiši į vakuumą ir pamiršti savaitei šaldytuve.

Kai atein laikas pašert visą familiją, darai sekančias manipuliacijas. Aini ir užkuri šašlykinę, lauko židinį ar kokį kitą devaisą, katras vadinasi kepsnine. Tau reikia ne ugnies. Tau reikia karštų anglių.

Žinai, kaip atrodo svogūnas? Tai tau reikia saldžiųjų svogūnų. Anas labai panašus į svogūnas vulgaris, tik būn baltas. Tai va. Parneši kokias 4 dyyydeles galvas šita saldžia svogūną namo ir nulupi. Pjauni pusiau ir da pjauni riekelėm, kad gautųs tokia puslankiai. Prieš uošvienę apsimesk, kad verki, nes tau gaila Brisiaus.

Jami gilią petelnę, įpili biški aliejaus ir dedi šmotą sviesto. Pili savo svogūnus į petelnę – tik žiūrėk, kad nagų nupjaustytų nepribertum. Kepi šituos svogūnus, kol jie būn auksa spalvąs, kol anies kepa, iš bara ištrauki konjaka arba brendžia butelį. STOP. Tas baltarusiškas šamurliakas, kur pirkai pas baba Zosia be muita, netink. Reik tauraus gėrima, katrą tava žmuona sauga šventei – tai va, žinok, šventė jau atėjo. Pili 100 gramų sau į gerklę ir 100 į petelnę ant svogūnų, ir visą šitą reikalą padegi. Ne burnoj padegi, asilai – keptuvėj! Trauk sava snukį biškį toliau, bo nusvilsi.

Karikatūros autorius: Kataryna Šterna

Kai baigi verkt dėl degančia gėrima ir ašaras nusišluostai, dedi į svogūnus šaukšta Dižona garstyčių ir pili šaukštą Vorčesteria padažo. Gerai išmakaluoji svogūnus su garstyčia ir Vorčesteriu. Tada pili kūdos grietinėlės. Pagal skonį. Aš pilu kokius 400 gramų. Pakaitinu ir išjungiu. Dar neėsk šito svogūno, bo čia bus padažas.

Prisimeni, kad lauke pakūrei laužą? Padėk uošvienę į vietą, jos šiandien nedeginsim. Pakol čia darei visas mistikas, tavo lauže liko tik anglys. Tai va ant jų ir kepsim. Imi tuos miasos šmotus ir veri per juos iešmą. Žinai kam? Kad vienodai apskrudintum tą mėsgalį iš visų pusių. Smeik išilgai miasas. Ramiai, nepanikuok, nenualpk. Ištrauk iešmą iš skylės rankoj. Tu kepsi tik ažį, runkas da reiks. Apteplioji, a da geriau apipurški tą mėsgalį aliejum (apie prekybcentrinį už 3 eurus jau rašiau, kur gali jį tept), ir eini kept.

Daba klausai. Neperkepk, bo ėsi ne miasą, o seno opelio padangą ir skonio nepagerins net nedabaigtas konjakas. Miasa viduj turi būt sultinga, a lauke apskrudus. Paprastai kepu apie 10–12 minučių dažnai vartydamas, bet daug kas priklauso nuo anglių. Jei nori įsitikint, kad tau tinka – įpjauk storiausioj vietoj ir pažiūrėk. Nepjaustyk kaip durnius kas 2 minutes, bo išbėgs miasas sultys.

Kai jau tau atrodo, kad iškepė, nešk namą, dėk unt lentąs, supjaustyk tą miasa porcijikiem, sudėk į molinį pašildytą indą, užpilk padažu, katrą bišky pašyldei petelnėj ir katras pasidarė tirštas. Lauk bent 5 minutes, kol grietinėlės riebalai susigiminiuos su laužo kancerogenais.

Sveikinu. Tu tik ką pagaminai maistą, vertą Mišelino žvaigždžių.

PRENUMERUOKITE Žurnalą 2023 M.!

LA.lv