Virtuvė

Receptas. Girta stirna0

Piešimas: Kataryna Šterna

Tai ku, medėjai, miąsas maniakai, grilio sektantai, virtuvės virtuozai, skrandžio vergai – pasiilgot skanios miasos šmotelio? Laikykit naują receptą, sukurtą mano paties prieš gerą dešimtmetį.

Tai va. Pameni tą ąžio spinagalį, katrą po skvernu pasikišęs nunešei į mašiną ir paslėpei nuo durniaus su kirviu, katras jį sukapot norėjo? Tai va, žinok, kad možna jį ne tik ant smaigą pavertą ant anglių pažarint, ale ir kitaip padaryt, kad ne tik pirštus laižysi jiesdamas, bet da ir gerai vyno inbirbinsi (P. S. jeigu esate veryganas, toliau galite neskaityti), ir ant tavys tava Pati nepyks. Jauti jiegą?

Tai va. Prisimeni, kaip tą mėsgalį nuplėvint? Liuks. Kai sutvarkai, gauni tokia ylgą miasas dešrą. Šitą dešrą supjaustai gabalais po kokius 7–8 centimetrus. Tiem milijonieriam, katrie grįžę namą iš tolimojo Albiono, inčais tas ilgis būt apie 3. (Možna naudot i kumpiaka parūrinį, ale su juom daugiau vargo, bo miasa turi būt be jokios plėves anei sausgyslės.) Sudėk daba tuos mėsgalius į duršlioką ir tegu pastovi. Tu kiets bachurs, prisimeni, kad miasa yra neplaunama ir nemirkoma, taip daro tik barbarai – tu tikras gurmanas, ją tik nusausini ir nuvalai. Jokių prieskonių. Jokios druskos. Tik miasa.

Daba laukia pats smagiausias darbas. Česnakai. Jų reikia daug. Realiai daug. 6–10 galvų. Nėr tiek namie? Tai varyk į parduotuvę, bo žadėjau tau, kad vynelio inbirbinsi. Primenu: česnakas būn sudėtas šviežių daržovių skyriuj. Nesumaišyk su svogūnais. Daba varyk į alkoholiaus skyrių, bo mumi reiks vyno. Padėk Upytę į vietą… Upytė ne vynas, o myžalas. Žiūrėk, kur parašyta „Gruzijos vynai“, na, bent jau pradiniam etape šitas receptas buvo sukurtas naudojant pusiau saldų raudoną gruzinišką vyną. Imk tris bonkas (paslaptis tame, kad tau gaminimui reiks 1,5 butelio, o likusį galėsi niekieno nepastebėtas išryt).

Trys svarbiausi patarimai, norint pagerinti stirninų trofėjų kokybę

Tai va. Kol tu atidarinėji butelį vyno, liepk vaikam išlukštent česnakus, tu gi virtuvės meistras, juodus darbus gali liept padaryt mažesniem ir silpnesniem. Tai va, kolei tu bubini pirmą taurę vyno, česnakai išsinėrė iš savo kailinių ir gražiai guli unt lėkštelas. Vaikų pirštus aplipdyk pleistrais ir duok čiupačiupsų.

Čiupk paaačią didžiausią petelnę, pilk į ją alyvuogių aliejaus. Prisimeni, ką tau pasakojau apie alyvuogių aliejų? Anas tur būt padarytas iš alyvuogių ir nerūgštus. Jei neradai ant bonkos parašyto rūgštingumo, prisimeni, kam jis tinka? Teisingai. Tepliot ten, kur nesueina… Rūgštingumas turi būt ne daugiau 0,3. Kodėl? Mano receptas – kokį norėjau, tokį sukūriau.

Žinau, kad aliejus brungus, ale įpilk jo da į petelnę, trijų lašų bus mažai. Reik, kad būtų per centimetrą ant dugno. Kolei šyla šitas žalias auksas, imk česnakų spaustuką ir visiem česnakiukam padaryk charakirį. Nu su riešutų gliaudikliu ilgai mūčysies, paklausk uošvienės, kaip tas spaustukas atrodo. Va kol suspaudei česnaką, ir aliejus įkaito.

Dabar marš prie petelnės – nesibaidyk kaip ožys naujus vartus pamatęs, versk tuos česnakus į petelnę. Žinok, kepa jie greit, nepersistenk maukdamas vyną. Turi juos apskrudint, bet nesudegint. Kai jau apskrudo, greitai česnaka reik ištraukt iš petelnės ir sudėt į bliūduką. Kur eini dabar? Aš tau išmesiu česnakus, erode tu! Šitie česnakai bus padažo pagrindas!

Dabar čiupk tuos mėsgalius ir dėk į petelnę, katroj turim česnakinį aliejų, ir gražiai juos apskrudink iš visų pusių. Užtenka, kad apskrustų visi šonai, kad miasa iškeptų nebūtinai. Kai jau apkepė miasa, sudėk ją į molinį arba stiklinį puodą, katras vadinas troškintuvė. Šaunuolis, pasiklausei uošvienės, kaip anas atrodo, ir aš jaučiu tavo, kaip virtuvės virtuozo, progresą. Dėk sluoksnį šitų apskrudintos miasos šmotų, ir papilk lygiu sluoksniu ant jų šitų kepintų česnakų.

Dėk da sluoksnį, ir vėl česnakų. Kai jau baigsis ir miasos, ir česnakai, gali drąsiai atsidaryt antrą bonką vyno ir… Špyga tau taukuota, nepilk jo į savo gerklę bedugnę, o varyk į troškintuvę, kad miasas apsemtų! Kai supilsi paskutinės bonkos pusbonkį (nu vieną tu jau išrijai), tau liks bonusas – galėsi išmaukt likučius.

Nu ką, prasimiegojai, bezdielnyke? Žinok, da mes nebaigėm.

Tai va, kišk tą troškintuvę į orkaitę, daryk 200 laipsnių ir eik išsipagiriot. Turi maždaug 2 valandas.

Nu ką, prasimiegojai, bezdielnyke? Žinok, da mes nebaigėm. Eik prie orkaitės ir nukelk nuo to puodo dangtį. Mum reik biškį išgarint skystimėlio, kad padažas sutirštėtų. Sumažink kaitrą iki 160 laipsnių ir kišk tą puodą atgal į orkaitę da 30 minučių. Tas vietas, kur nusideginai čiupinėdamas karštą puodą, pasitepk šaltalankių aliejum.

Tikiu, kad laikrodį tu pažįsti ir po pusvalandžio iš orkaites ištraukei tą puodą. Bubink lėkštėn miasos porą šmotelių, pasisemk dideliu šaukštu to padažo, katras gavosi, pilk ant viršaus. Druską ir pipirus dedam tik tada, kai patiekalas jau paruoštas.

Susiję straipsniai

Žinok, tik durnius parduotuvėj perka tiek butelių, kiek jam pasako. Protingas perka vienu daugiau. Eik kviesk šeimą prie stalo, trauk vyną iš šaldytuvo, pilk į taures.

Naujasis žurnalo priedas jau prekyboje!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.