Virtuvė

Žvėrienos receptai. Minkšta ir sultinga stirnos kulšis0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Klausimas, kaip pagaminti stirnienos kepsnį, kad šis nebūtų sausas, visada aktualus. Įprasčiausias variantas, kai naudojami lašinukai, kepimo maišas ir šoninė: lašinukai sukaišomi į išpjaustytus tarpelius mėsoje, kulšis apvyniojama šonine, viskas kišama į kepimo maišą, dar galima pridėti daržovių ir įpilti vandens. Gaminant tokiu būdu irgi išeina sultingai. Vis dėlto yra ir kitas variantas, leidžiantis išsaugoti unikalų stirnienos skonį ir natūralų sultingumą.

Ingredientai

Stirnos kulšis
50 g alyvuogių aliejaus ir 100 g paprasto aliejaus
50 g terijakio
100 g sojų padažo
2 kaupini šaukšteliai garstyčių
1 šaukštelis rudojo cukraus
1 šaukštelis druskos
4–5 didelės skiltelės česnako
Prieskoniai: mairūnai, rozmarinai, raudonėliai, malti juodieji pipirai, lauro lapas, smulkintos aitriosios paprikos, rūkytų paprikų milteliai ir kiti pagal skonį

Stirnos kulšis

Gaminimas

Pašalinkite iš mėsos kaulus ir plėves, bet ne visas, antraip raumenys atsiskirs vienas nuo kito. Sutrinkite česnakus, sudėkite garstyčias, visus prieskonius, supilkite aliejų ir padažus. Be vandens!

Mėsą įdėkite į marinatą ir palikite parai. Kartkartėmis apverskite, kad aliejus ir prieskoniai tolygiai įsigertų.
Kitą dieną mėsą įdėkite į tinkamo dydžio kepimo indą. Supilkite visą marinatą. Prireikus galima įpilti dar aliejaus ar net įdėti sviesto.

Jeigu indas su dangčiu, iš pradžių jo nedėkite. Jeigu be dangčio, tai visą kepimo indą su kepsniu galima įdėti į popierinį maišelį, kuris puikiai išsklaidys karštį ir apsaugos mėsą nuo perkepimo.

Susiję straipsniai

Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepsnį pašaukite. Primenu: be dangčio arba popieriniame maišelyje. Tokioje temperatūroje kepkite apie 20–30 minučių. Karštyje aliejumi ištepta viršutinė mėsos pusė pasidengs traškia plutele, kuri išlaikys natūralią drėgmę viduje.
Maždaug po pusvalandžio karštį sumažinkite iki 170–180 laipsnių. Dabar kepimo indą galima uždengti. Tokioje temperatūroje mėsą kepkite dar dvi valandas.

Norite nusipirkti žurnalą internetu arba jį užsiprenumeruoti?

LA.lv