Patirtis

Siaubingos ligos. Mirtina bakterija – listerija0

Nuotrauka: is archyvo

Pernai rudenį nuskambėjo žinia, kad Estijos žuvų perdirbimo ir fasavimo įmonėje pavojingomis bakterijomis apsikrėtė devyni žmonės, du mirė. M.V.Wool gamykloje įvyko labai agresyvios listeriozę sukeliančios bakterijos – listerijos – mutacija. Paaiškėjo, kad listerioze Europoje apsikrėtė 26 žmonės, iš kurių šeši mirė.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras informuoja, kad listeriozė yra ūmi gyvūnų ir žmonių infekcinė liga, kuriai būdingi centrinės nervų sistemos, limfmazgių ir įvairių vidaus organų pažeidimai. Listeriozė – reta liga: Europoje vienam milijonui gyventojų tenka vidutiniškai 2–7 susirgimo atvejai per metus. Kiekvienais metais registruojami keli listeriozės atvejai. Kadangi vienas infekcijos šaltinių yra žalia mėsa, apie šią ligą rašome ir medžiotojams.

Požymiai

Listeriozės inkubacijos periodas – 3–45 dienos, dažniau 10–20 dienų. Liga prasideda staigiai pakilusia temperatūra, galvos skausmu, silpnumu. Ji gali pasireikšti angina, konjunktyvitu, padidėjusiais limfmazgiais, meningitu, encefalitu, sepsiu. Žmogaus organizme ligos sukėlėjas plinta su krauju ir limfa. Infekcijos židinys paprastai yra centrinė nervų sistema, limfmazgiai ir vidaus organai.

Didesnė rizika susirgti listerioze kyla šioms žmonių grupėms:

– nėščiosioms,
– naujagimiams,
– žmonėms su silpna imunine sistema,
– vyresniems žmonėms,
– piktnaudžiaujantiems narkotikais ar alkoholiu,
– kolagenoze, cukriniu diabetu sergantiems, piktybinių auglių ar imuniteto deficitą turintiems žmonėms,
– po organų transplantacijos,
– žmonėms, kurie ilgą laiką vartoja citostatinius vaistus ir kortikosteroidus.

Sukėlėjas

Listeriozę sukelia išorinei aplinkai atsparus mikroorganizmas Listeria monocytogenes. Listerijų pasitaiko gamtoje – vandenyje, dirvožemyje, jų randama ir daržovėse. Jos labai atsparios ir aplinkoje gali išlikti iki 7 metų, atlaiko užšaldymą. Verdant žūva per 3 minutes. Listerijos intensyviai dauginasi mėsoje 4–6 °C temperatūroje, todėl neretai vadinamos šaldytuvo mikroorganizmu.

Infekcijos šaltinis yra ligoti (kartais ir praktiškai sveiki infekcijos nešiotojai) graužikai, naminiai gyvūnai (ir naminiai paukščiai). Iš galvijų listerioze sunkiausiai serga avys. Žmogus listerioze gali apsikrėsti buitinių kontaktų keliu per pažeistą odą ar gleivinę, vartodamas infekuotus gyvūninės kilmės produktus, įkvėpdamas infekuotų dulkių, įmanomas ir vaisiaus apsikrėtimas nuo motinos per placentą.

Apsikrėtimas

Listerioze galima apsikrėsti:

Susiję straipsniai

– vartojant termiškai nepakankamai apdorotus mėsos produktus, pieną, nevirintą vandenį, įskaitant maistą, kuris ilgą laiką laikytas šaldytuve, nes listerijos dauginasi maisto produktuose, kurie laikomi 4–6 oC temperatūroje,
– per buitinį kontaktą, susiduriant su ligotais gyvūnais,
– įkvepiant dulkių, kuriose yra listerijų (odos, vilnos perdirbimo įmonėse, taip pat prižiūrint ligotus gyvūnus),
– vaisius – nėštumo metu per placentą.
Pastarojo dešimtmečio epidemiologiniai tyrimai rodo, kad pagrindinis infekcijos kelias yra maistas.
Maisto produktai, kuriuose dažniausiai aptinkama listerijų:
– žalia mėsa ir kiti mėsos produktai (dažniausiai minima vištiena),
– pieno produktai (nepasterizuotas pienas, minkšti sūriai, pvz., brinza, feta, kamamberas, rikota, bri),
– augalinės kilmės produktai (įvairios salotos),
– kiaušiniai,
– įvairūs paštetai,
– jūros produktai (dvigeldžiai, žuvys).

Nuotrauka: iš archyvo

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose.

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.