Virtuvė

Receptas. Šernienos šoninė. Nesveika, bet labai skanu!0

Nuotrauka: Linda Dombrovska

Iškart turiu įspėti: jei gydytojas liepė mažinti cholesterolį, tai jums nebus pats tinkamiausias patiekalas… Vis dėlto retkarčiais, galbūt kokią žiemos dieną medžioklėje ar tiesiog šiaip sau, užsimanius ko nors greitai ir lengvai pagaminamo, šis receptas bus pats tas. Paprasta ir sotu.

Dažniausiai tiesiog nežinai, ką daryti su tuo siaubingai riebiu šerno šonu. Visa krūva riebalų, mėsos mažai. O idėją perėmiau iš savo tėvo, kuris būtent taip besiruošdamas į medžioklę gamina paprastos naminės kiaulės šoninę. Jei šaldiklyje galite rasti panašių šernienos gabalų, tai pirkti kiaulienos būtų tiesiog nusikalstama.

Nuotrauka: Linda Dombrovska

Be abejo, šernieną naudojau patikrintą ir sulaukusi atsakymo, kad pateiktame mėginyje trichinelių nenustatyta, tačiau vis tiek patariu būti atsargiems. Todėl šono riebalinius audinius supjaustau ne storomis riekėmis, bet kiek galima plonesniais gabaliukais. Taip pat reikia kepti mažiausiai valandą ne žemesnėje nei 200 laipsnių temperatūroje. Jei viskas pradeda rūkti ir degti, temperatūrą galima sumažinti.

Supjausčiusi šoninę riekelėmis, sudėjau į skardą. Naudojau vienkartinę kepimo formą iš folijos, nes po visko labai ilgai tektų kankintis gramdant pridegusią keptuvę. Sudėjau mėsą į formą. Apšlaksčiau dovanotu aštriuoju aliejumi su raudonaisiais pipirais iš Ispanijos, apibarsčiau Kajeno paprikomis, bet galima naudoti bet kurias kitas prieskonines žoleles, juoduosius pipirus, jei norisi, galima viskam suteikti gaivumo kokiu nors rozmarinu. Žinoma, galima išmėginti ir karį. Viskas priklauso nuo skonio, kurio tą dieną norisi. Aš dažniausiai tiesiog improvizuoju, todėl iš principo du kartus tokio paties patiekalo pagaminti nemoku. Druskos praktiškai nedėjau, ją pakeičiau aitriaisiais pipirais. Jei norisi sūrumo, žinoma, galima ir pasūdyti.

Susiję straipsniai

Tada pašoviau į orkaitę ir kepiau, kol šerniena tapo traški. Jei griežinėliai sukrauti sluoksniais, galima juos apversti, kad gražiai apskrustų abi pusės. Valgoma su salotomis ir rugine duona. Likusius riebalus galima tepti ant duonos vietoj sviesto. Žinoma, negalima padauginti, užtat tai rimtas latviškas valgis.

PRENUMERUOKITE Žurnalą nuo vasario 2 d iki 2023 metų pabaigos!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.