Virtuvė

Dzintarinės kepenys – greitos ir sultingos2


Sotu ir gardu!
Sotu ir gardu!
Nuotrauka: Kataryna Šterna

Kulinarijoje, kaip ir santykiuose, viskas priklauso nuo smulkmenų. Patiekalai su kepenimis – tai toks atvejis, kai sunku pasakyti, kas iš tiesų svarbiausia, o kas ne taip svarbu stengiantis iškaitinti sultingas ir skanias kepenėles. Aišku, kad medžiotojų namelyje viskas bus skanu, bet namuose „klientai“ reiklesni.

Kaskart žmogus išmoksti ką nors nauja. Pabandai pats, nusižiūri ar paprašai kolegų patarimo. Po vienos vasarinės medžioklės man teko garbė kepti stirnino kepenėles. Janis V. rekomendavo į jas dar įdėti apkeptų zuikių. Kartą valgiau kažką panašaus ir man nepatiko šių produktų konsistencijos skirtumas. Vis dėlto pati tokio varianto gaminti nebandžiau. Medžiotoja Lienė S. davė lydyto latviško sūrio Dzintars. Su juo patiekalas išėjo toks skanus, kad nutariau pakartoti ir namuose.

Ingredientai

Dviejų stirninų kepenys ir trijų stirninų zuikiai
3 vidutiniai svogūnai
Lydytas sūris Dzintars klasiskais, visa dėžutė
Pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų
150 ml pusiau saldaus baltojo vyno

Gintarinės kepenys

Gaminimas

Ingredientai paprasti, svarbiausia čia – pats procesas. Gerai įkaitinkite keptuvę. Medžiotojų namelyje buvo elektrinė viryklė ir plona keptuvė, namuose – dujinė ir stambi ketaus keptuvė. Skiriasi laikas, kol indas įkaista. Aišku, aliejaus temperatūros termometru nematavau. Įdėjau mėsos gabalėlį, kad suprasčiau, ar jau čirška.

Pirma iškepkite zuikius. Mėsą supjaustykite aštriu peiliu, itin plonai. Iš principo, storis turi būti 1–2 milimetrai, ne daugiau. Taip supjaustyta mėsa gaminama labai greitai. Aišku, lengva ir sugadinti – perkepti. Todėl į didelę įkaitintą keptuvę, kur aliejus čirškėte čirška įmetus mažą gabalėlį mėsos, sudėkite iškart visą mėsą. Keptuvėje išskirstykite ją gabalėliais, maišykite, kad viskas vienodai iškeptų. Mėsa išleis daug skysčio ir iš karto neapkeps. To ir nereikia, nesistenkite mėsos apskrudinti. Priešingai! Visiems gabalėliams praradus rausvumą, mėsą reikia iš karto išimti, paliekant visą skystį ir aliejų.

Atidėjus mėsą, keptuvėje, kurioje liko aliejaus ir mėsos sulčių, apkepkite supjaustytus svogūnus. Juos galite pjaustyti smulkiais žiedeliais ar didesniais gabalėliais, kaip tik norite. Svogūnų nereikia stipriai gruzdinti – iki auksinio gelsvumo, tada juos irgi atidėkite. Dabar gali paaiškėti, kad aliejaus per mažai. Įpilkite dar į keptuvę, arba tiks ir sviestas. Man patinka gaminti su sviestu – jis suteikia nuostabų skonį, kurio negali duoti augaliniai aliejai. Kol kas nedaug, tik kad įkaistų keptuvė. Sudėkite į ją gabalėliais supjaustytas kepenis. Man patinka didesni, 1–1,5 cm storio gabalėliai. Karštoje keptuvėje kepenų paviršius greitai apkepa, „užrakindamas“ drėgmę viduje. Šiam etapui daug laiko nereikia.

Vos dingus rausvam atspalviui, į keptuvę suverskite viską, kas vėsta atidėta į šalį. Dabar įberkite druskos ir pipirų ir viską pašildykite, kartkartėmis pamaišydami. Medžiotojų namelyje po ranka buvo pusiau saldaus baltojo vyno – įpyliau maždaug 150 ml. Pabaigoje suverčiau visą dėžutę klasikinio sūrio Dzintars, sumaišiau, kad lydytųsi, ir patiekalas baigtas.

P. S. Jokios grietinės ar pieno!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.