Virtuvė

Danielienos troškinys persiškai0

Improvizuoti, išmanant produktų ypatybes ir galimus derinius, jei taip galima sakyti, yra įdomu, bet kažkurią akimirką atsiduri užburtame rate. Ir tada reikia peržengti įprastas ribas. Svetimų kraštų kulinarinės patirtys kartais gali suteikti nepaprastų staigmenų ir naujų mėgstamų receptų. Šįsyk pavyko išties šauni saldžiarūgštė staigmena!

Laidos remejas
Militaryshop.lv
Mil-coffee.eu

Persijos kaip valstybės nebėra. Įvairiais laikais jos teritorija apėmė ne tik dabartinį Iraną, bet ir Turkiją, Siriją, Iraką, Jordaniją ir net dalį Egipto. Imperija buvo milžiniška ir apėmė daugybę įvairių tautų, taigi ir virtuvė – labai įvairi. Turint omenyje, kad danieliaus (lot. Dama dama) kilmės šalis yra Turkija ir gretimos teritorijos, galima laikyti, kad šįsyk gaminamas troškinys būdingas šiam regionui.

Vis dėlto nuo persų valdymo Artimuosiuose Rytuose praėjo daugelis šimtmečių. Imperija nustojo augti ir galiausiai pradingo iš politinio žemėlapio, bet danielių pergalingas žygis nesibaigė ir mūsų dienomis. Taip jau yra. Dabar šį žavingą žvėrį galima sutikti į rytus nuo Baltijos jūros, didžiojoje Europos dalyje, Didžiojoje Britanijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, net Japonijoje ir Madagaskare. Lietuvoje laukinių danielių populiacija, oficialiais skaičiavimais, jau pasiekė 10 tūkst. individų. Ją suformavo patys medžiotojai, kurie pirko, aklimatizavo ir savo teritorijose paleido šiuos nedidelius dėmėtus elniukus.

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Maistinė mėsos vertė ir ypatybės

Danieliaus mėsa ypač skani ir sveika. Joje daug geležies, tai ypač naudinga nėščiosioms ir vaikams, taip pat joje gausu B grupės vitaminų. Danieliaus mėsa laikoma dietine ir hipoalergine. Dėl mažo riebalų kiekio ją galima įtraukti į cukriniu diabetu sergančių asmenų valgiaraštį ir rinktis kovojant su antsvoriu.

100 g danielienos energinė vertė yra 158 kcal, o maistinė vertė: 30,21 g baltymų, 3,19 g riebalų ir 0 g angliavandenių.

Receptas

Ingredientai
Apie 1 kg danielienos
Trys nedideli svogūnai
Trys didelės ar 5–6 mažos česnako skiltelės
1 kg pomidorų
0,5 l sultinio
Vienos citrinos sultys
Trys šviežios raudonosios aitriosios paprikos
Apie 200 g žalumynų: kalendrų, petražolių, bazilikų, salierų stiebų, galima įdėti saują špinatų
Druskos pagal skonį, valg. š. medaus, 1 a. š. cukraus
Alyvuogių aliejaus ir sviesto kepti

Danielienos troškinys persiškai

Paruošimas

Įkaitiname ketaus puodą ir išlydome jame valgomąjį šaukštą sviesto ir porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Susmulkiname svogūnus ir kepame, kol pageltonuos. Tada, nuvalę gyslas ir supjaustę didokais gabalais, sudedame mėsą. Atsakant į kirbantį klausimą – žinoma, galima naudoti ir elnieną ar stirnieną.

Mėsą apkepame ant didelės kaitros. Kažkurią akimirką ji išleis skystį, kurį reikia išgarinti. Kai keptuvė ima čirškėti, o mėsa – ruduoti, dedame smulkintus česnakus ir aitriąsias paprikas. Jei norisi švelnesnio skonio, prieš smulkinant paprikų ankštis reikia išimti sėklas ir vidurį, kas ir suteikia daugiausia aštrumo. Dar vienas variantas: būdingam paprikos skoniui išsaugoti, sušvelninant aštrumą, galima prieš sudedant jas patroškinti atskiroje keptuvėje su cukrumi.
Į mėsą sudėjus česnakus ir paprikas po minutės dedami pjaustyti pomidorai, druska, medus, sultinys, citrinos sultys ir, jei reikia, įpilama šiek tiek vandens.

Tada ketaus indas valandai statomas į orkaitę, įkaitintą iki 180–190 laipsnių.

Susiję straipsniai

Susmulkinami visi žalumynai ir lengvai apkepami alyvuogių aliejuje. Indas su troškiniu ištraukiamas iš orkaitės, sudedami žalumynai ir orkaitėje troškinama dar valandą.
Patiekiama su ryžiais.

PRENUMERUOKITE Žurnalą kovo 1 d. iki 2023 metų pabaigos!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.