Virtuvė

Ar kada nors ragavai zebro?0

Nuotrauka: unsplash.com

Tikriausiai ne. Pagrindinis ir logiškiausias argumentas ko gero būtų prieinamumas – jo tikrai nerasite vietiniame turguje ar prekybos centro mėsos skyriuje. Kita vertus, kažkam gali kilti kultūrinių nusistatymų prieš arklinių šeimos gyvūnų mėsą.

Lygumų zebrai gyvena pietrytinėje Afrikos dalyje ir ten šių gyvūnų mėsa nėra itin populiari. Neabejotina, kad kažkiek zebrų sumedžiojama, tačiau vietiniai labiau vertina odą, o mėsa eksportuojama į kitas pasaulio šalis.

Šių gyvūnų mėsos vertingumo klausimą ėmėsi tyrinėti grupė tyrėjų iš Stelenboso ir Kvynslando universitetų. Šis aprašomasis lygumų zebrų mėsos ir subproduktų vertės tyrimas buvo paskelbtas praėjusių metų pabaigoje mokslo žurnale Animals.

Darbo procese buvo tiriami produktai iš 20-ies Pietų Afrikoje gyvenusių suaugusių gyvūnų: aštuoni iš jų gauti žiemos sezonu, o kiti 12 – vasarą. Zebriena yra labai liesa, joje daug baltymų, cinko, geležies, vitamino B12, taip pat saugu valgyti ir subproduktus, pavyzdžiui, kepenis, širdis ir inkstus.

Mokslininkai apskaičiavo, kad dėl mėsos maistinės vertės ir pigių subproduktų kainos tai galėtų būti vienas iš būdų maisto trūkumo problemai Afrikos kaimo vietovėse spręsti. Be to, kaip teigia viena iš tyrimo autorių Angelique Mayburg, zebrai fiziologiškai prisitaikę gyventi santykinai sausomis sąlygomis su silpna maisto baze, juos galima auginti kartu su kitais gyvūnais ir leisti gana didelį bandos tankį.

Išleistas naujas žurnalo numeris!

Susiję straipsniai

Žvėriena – žurnalo priedas, skirtas sumedžiotų gyvūnų apdorojimui

LA.lv