Virtuvė

Žvėrienos receptai. Stirnos petys su baravykais0

Nuotrauka: iš archyvo

Ingredientai

– Stirnos priekinė koja
– 3–4 pomidorai
– 2–3 svogūnai
– Grybai
– Prieskoniai, sūris, arbat. š. medaus

Tai buvo tikra improvizacija. Iš šaldytuvo paėmiau stirnos priekinę koją – mentę ir blauzdą. Kulka lietė kraštelį, bet hematomos nupjautos. Šis stirnienos gabalas yra labai nedėkingas: mėsos nelabai daug, per vidurį – du dideli kaulai. Mėsą galima nupjaustyti, bet paprastai būna daug vargo, o kol pavyksta, galima ir rankas nusipjauti.

Šį kartą turėjau kelis minkštus pomidorus, baravykų ir keletą raudonviršių – žodžiu, kepti tinkamų grybų. Tiktų ir voveraitės ar žiemą – pievagrybiai. Norėjosi ko nors sotaus, tad pradėjau viską kyloti ir žiūrėti. Mėsą reikia troškinti, kad būtų minkšta, todėl pasiėmiau puodą su dangčiu, kurį galima šauti į orkaitę.

Stirnos petys su baravykais

Gaminimas

Pirmiausia svieste iš abiejų pusių apkepiau mėsą su visu kauliuku. Tada ten pat sudėjau dideliais gabalais supjaustytus pomidorus ir svogūnus. Kadangi pomidorai suteikia rūgštelės, karštame vandenyje ištirpinau šaukštelį medaus ir supyliau į puodą. Šį kartą paėmiau Viduržemio jūros alyvuogių aliejaus su įvairiais prieskoniais. Juo lengvai viską apipyliau ir pašoviau į orkaitę. Nustačiau maždaug 170 laipsnių dviem valandoms – ir galima pamiršti.

Kai mėsa beveik išsitroškino, ėmiausi grybų. Supjausčiau juos, sudėjau į kepimo indą, apipyliau aliejumi, uždėjau sūrio ir – į orkaitę. Po poros minučių išėmiau mėsos puodą, pažvelgiau ir supratau, kad laikas nuimti mėsą nuo kaulo. Tada ten pat sumečiau grybus, sumaišiau ir mėsą be kaulų su grybais ir palikau dar maždaug 10–15 minučių orkaitėje.

Patiekite su sezoninėmis salotomis, galima su duona, bulvėmis ar ryžiais.

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba spaudos prekybos vietose!

LA.lv