Virtuvė

Receptas. Tingi itališka bebranija0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Tikėkimės, kad bebrų medžioklės sezonas daugeliui medžiotojų yra sėkmingas. Kaip tik nepanaudojama šios medžioklės produkcija! Ne visi bebrenas sūdo ir priduoda išdarinėti, užtat kaip panaudoti bebrieną, gali rasti kiekvienas. Kam sekėsi labiau, tas parūpina mėsos ne tik savo ir giminių šeimoms, bet ir šunims. Švelni ir soti bebriena pastariesiems labai skani.

Tiesa, reikia atsižvelgti į tai, kad bebras galėjo sirgti trichinelioze, ir žalios mėsos šunims geriau neduoti. Taip, aišku, tokių atvejų be galo mažai, bet reikia pagalvoti ir apie tai – kaip dažnai duodame bebrieną ištirti? Kai kas sako, kad trichineliozę bebras gali pasigauti nuo sraigių. Šiaip ar taip, verta būti atsargiam.

Anksčiau tik atsitiktinai nueidavau prie griovio palūkėti bebrų, o visus sumedžioto gyvūno kailiukus gaudavo vyras, spęsdamas spąstus. Lyg ir nebuvo iššūkio ir intereso. Tik šiemet kolegos ir aistringo bebrų medžiotojo dėka mano akys atsimerkė. Jeigu kam nors teko dalyvauti bebrų medžioklėje pavasarį su urviniais šunimis, tas supras tą atradimo, nušvitimo jausmą, kai pirmą kartą pajunti azartą, matydamas, kaip bebras išlenda iš urvo ir sprunka grioviu!

Bebrienos lazanja

Nuo lyrikos prie praktikos

Ką daryti su bebriena? Variantų tiek, kiek leidžia paties vaizduotė. Kadangi ne visuomet pakanka laiko ruošti ilgus ir sudėtingus patiekalus, kiekvienas medžiotojas, jo žmona ar bet kas su virėjo pašaukimu turi įvairių greitų receptų. Štai vienas maniškių – tam tikra lazanija. Turint omeny tai, ką sakiau apie trichineliozę, tai labai saugus receptas, nes mėsa iškaitinama dukart.

Ingredientai

1 kg maltos bebrienos
2 pakuotės (500 g) millerighi ar cannelloni makaronų
500 g smulkintų pomidorų savo sultyse (2 mažos arba viena didelė skardinė)
4–6 didelės skiltelės česnako
svogūnas
morka
keli šaukštai majonezo
tarkuotas sūris
4 stiklinės vandens
prieskoniai žvėrienai
apie 2 šaukšteliai druskos, ¼ šaukštelio cukraus

Gaminimas

Svogūną, morką ir česnakus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su sviestu. Sudėkite maltą mėsą ir gerai apkepkite taip, kad dalis mėsos taptų traški. Sudėkite pomidorus ir įpilkite tris stiklines vandens, taip pat druskos, cukraus ir prieskonių pagal skonį ir šiek tiek papildomai, nes makaronai dalį skonio sugers. Padažą kiek patroškinkite, o pabaigoje įpilkite dar stiklinę vandens.

Imkite apvalią arba stačiakampę kepimo formą. Ji turi būti gili, su sienelėmis. Tai painoka ir šiek tiek užtrunka, bet į formą reikia sudėti makaronus. Jie troškinsis stovėdami, kaip tame ne visai švankiame anekdote, kur žmona į makaronų puodą įdėjo senam ir beveik nepajėgiam vyrui skirtų stebuklingų vaistų…

Susiję straipsniai

Sudėję makaronus glaudžiai vieną šalia kito, apliekite juos padažu. Silikonine mentele arba šaukštu padažą suvarykite į makaronus, ant viršaus uždėkite majonezo ir užberkite tarkuoto sūrio. Ant viršaus patariama uždėti arba dangtį, jeigu jis skirtas parinktai kepimo formai, arba foliją. Kepkite apie pusvalandį 200 °C temperatūroje.

Šis receptas yra italų pamėgtų įdarytų cannelloni makaronų variacija. Italai į juos deda, ko tik širdis geidžia, apiberia storu kvapnaus ir gardaus sūrio sluoksniu bei kepa orkaitėje.

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose!

PRENUMERUOK Žurnalo Medžioklė Youtube kanala!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.