Virtuvė

Receptas. Rūkytas stirnino kepsnys0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Netikėtai užklydus svečiams norisi pagaminti ypatingą patiekalą, ką nors labai įdomaus. Pirma, svečiams reikia pasakyti, kad ateitų ryt. Iš serijos: „Vakarykštę sriubą valgysi? Tai ateik rytoj!“ Jeigu šis triukas pavyks, pakaks laiko pagaminti nepaprastą kepsnį rūkykloje.

Pagrindinė idėja – mėsą išrūkyti greitai, išsaugant jos sultingumą. Pirmiausia marinuojame ją aliejuje su prieskoniais ir citrinų sultimis.

Citrinų sultys, kitaip nei actas, mėsos nedžiovina, o aliejus neleidžia mėsai netekti sulčių marinuojantis. Gerai įkaitus rūkyklai, dedame į ją stirnino petukus. Iš esmės tai tarsi orkaitė su dūmais. Aukštoje temperatūroje mėsą apkepame – taip susidarys plutelė, kuri rūkant neleis sultims išgaruoti. Be to, kepsnys įgauna malonų rūkytos mėsos aromatą. Du viename, taip sakant.

Rūkytas stirnino kepsnys

Ingredientai

Apie 1,5 kg pernykščio stirnino mentelių
Pusė citrinos
Arbatinis šaukštelis garstyčių, medaus, maltų juodųjų pipirų, česnakų miltelių, juodosios Himalajų druskos (arbatinis šaukštelis su kaupu)
Rozmarinų šakelė
150 g aliejaus
4–5 didelės skiltelės česnako

Gaminimas

Aliejų ir visus prieskonius sumaišome dideliame, negiliame inde. Išspaudžiame pusės citrinos sultis ir įmetame skiltelę dėl aromato, česnakus išspaudžiame, medų ištirpiname, nuskiname rozmarino šakelės lapelius ir šakelę kiek patriname, prieš įdėdami į prieskonių mišinį.

Į šį marinatą dedame stirnino menteles, gerai ištriname ir paliekame įsigerti. Kartkartėmis reikia nueiti iki šaldytuvo ir menteles marinate apversti.

Kitą vakarą apie šeštą valandą užkuriame rūkyklą ir padidiname temperatūrą iki 180 laipsnių, kad gerai rūkytųsi. Tokiu režimu menteles reikia rūkyti dvi valandas, o paskui temperatūrą sumažinti 30–40 laipsnių ir menteles taip palaikyti dar pusvalandį. Jeigu tokiu būdu gaminamos suaugusio stirnino mentelės, rekomenduojama prieš marinuojant išimti kaulus. Kadangi man pasitaikė pernykštis selekcinis ožiukas, mentelės buvo gana liaunos, tad nusprendžiau rūkyti su viskuo.

Susiję straipsniai

Išrūkytą mėsą padėkite pailsėti ir galite imtis užkandžių. Kitą dieną antrą mentelę, jeigu tik kažkas liks, galima pašildyti, jai suteikiant visiškai kitokį kvapą – dėkite ją į kepimo maišą, ištepkite majonezu, įberkite norimų daržovių ir troškinkite orkaitėje dar pusantros valandos. Neįtikėtinas aromatas ir skonis!

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose.

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.