Virtuvė

Receptas. Medžiotojų koldūnai0

Nuotrauka: Emilija Mariševa

Gaminti koldūnus užtrunka, be to, jiems reikia nemažai kantrybės ir tam tikrų įgūdžių. Vis dėlto, turint apytuštį šaldiklį ir virtuvės lentynoje netikėtai radus ilgus metus pamirštą koldūnų formą, gali kilti įkvėpimas – imtis gardžiausių žvėrienos koldūnų.

Ingredientai

Tešlai
– 400 g miltų
– 2 kiaušiniai
– 0,5 stiklinės vandens
– arbat. š. druskos
– 1 vidutinis svogūnas
Įdarui
– 500 g žvėrienos (šiuo atveju – briedienos likučiai)
– 300 g lašinių
– 1 kiaušinis
– 1,5 vidutinio svogūno, 3 skiltelės česnako
– druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį
– mėsos sultinys

Medžiotojų koldūnai

Gaminimas

Iš pradžių pagaminkite įdarą. Mėsą kartu su lašiniais sumalkite mėsmale. Mėsos masę galima sumalti ir antrą kartą, kad tekstūra būtų smulkesnė ir vienodesnė. Tada sudėkite smulkintus svogūnus, česnakus, įmuškite kiaušinį, įpilkite trečdalį stiklinės mėsos sultinio, kad koldūnų įdaras būtų dar sultingesnis, taip pat įberkite druskos, pipirų ir prieskonių. Naudojau žvėrienos prieskonių mišinį, kurio sudėtyje yra saldžiosios ir aitriosios paprikos, čiobrelių, rozmarinų, kadagių uogų, kvapiųjų pipirų ir garstyčių sėklų. Viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve, kol ruošite tešlą.

Tešlai pirmiausia smulkia tarka sutarkuokite svogūną, kad susidarytų sultinga košelė. Atskirai suplakite kiaušinių baltymus ir trynius, į juos įberkite druskos, įpilkite pusę stiklinės vandens ir sukrėskite sutarkuotą svogūną. Į kitą indą persijokite miltus, jų viduryje padarykite duobutę, į kurią supilkite paruoštą mišinį ir išplaktus kiaušinių baltymus. Tešlą išminkykite, pabarstykite miltais ir palikite 15 minučių pabręsti.

Nedidelį gabalėlį tešlos iškočiokite kiek didesnį, nei reikia koldūnų formai. Sluoksnis turi būti plonas, tačiau nereikia persistengti, antraip įdarinėjant mėsa koldūnų pilvukai gali tiesiog įtrūkti. Formą pabarstykite miltais, kad prie jos neliptų tešla, tada uždėkite tešlos sluoksnį, pirštais lengvai įspauskite formelėse duobutes ir įdarykite jas pusės arbatinio šaukštelio dydžio mėsos rutuliukais. Iškočiokite antrą tešlos sluoksnį, uždėkite jį ant viršaus ir kočėlu lengvai pakočiokite, palaipsniui spausdami vis stipriau, kol pasimatys atskiri koldūnai. Pirštais atsargiai išspauskite koldūnus iš formos.

Koldūnus vienu sluoksniu išdėliokite ant lėkštės, pabarstytos miltais, ir dėkite į šaldiklį valandai sustingti – paskui juos galėsite suberti ir į bendrą maišelį.

Procesą kartokite, kol baigsis visa tešla ir mėsa.

Nuotrauka: Emilija Mariševa

Kad būtų gelsvi

Internete kartais galima pamatyti keptų koldūnų, kurie būna tokie geltoni ir keliantys apetitą, tarsi būtų tobulai vienodai apkepti svieste, tačiau nepaisant įvairiausių pastangų, šio gelsvumo man išgauti nepavyko, kol neperskaičiau kito recepto – jame rekomenduojama į koldūnus kepant įpilti vištienos sultinio.

Gaminimas

Susiję straipsniai

Apkepkite svogūną, tuo pat metu kitoje keptuvėje pradėkite svieste kepti koldūnus. Sukrėskite į koldūnus apkeptus svogūnus, mėgstamus prieskonius, šiek tiek adžikos ar aštraus padažo, apipilkite trečdaliu stiklinės vištienos sultinio, uždenkite keptuvę ir leiskite viskam išsitroškinti. Pabaigoje dangtį galite nuimti, kad paskrustų koldūnų plutelė.

PRENUMERUOK Žurnalas Medžioklė arba ieškok spaudos prekybos vietose!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.