Virtuvė

Prancūzų klasika: Œuf en gelée, arba elnio liežuvis drebučiuose su staigmena0

Nuotrauka: Sintija Dozberga

Tai temos Nuo snukio iki uodegos (angl. From Nose to Tail), arba kaip dar kitaip paruošti elnienos liežuvį, dalis. Šį kartą pasirinktas vienas iš prancūzų klasikinių skonių – liežuvis drebučiuose. O kodėl neparuošus būtent elnienos liežuvio? Tai puikus užkandis, kuris tiks tiek šventiniam stalui, tiek tingiems Velykų pusryčiams.

Patiekalo pagrindas yra skaidrus sultinys. Šį kartą naudojau sultinį, gautą verdant liežuvį –, kad viskas būtų sunaudota.

Reikia keturių kiaušinių baltymų, kapoto svogūno, saliero ir morkos.

Kiaušinių baltymai plakami iki lengvų putų, į juos suberiamos kapotos daržovės ir supilamas atvėsintas sultinys. Viskas užverdama. Tuo metu kiaušinio baltymas sutirštės ir ant sultinio viršaus suformuos sluoksnį, taip sukurdamas skaidrią sultinio masę. Ji nukošiama per marlę arba smulkų sietelį patikrinant, kad sultinyje neliktų kiaušinio baltymo.

Kadangi elnienos liežuvis jau išvirtas iš anksto, telieka nuvalyti nereikalingą odą ir supjaustyti liežuvį kubeliais.
Atskirai išverdami keturi kiaušiniai. Virimo trukmė priklauso nuo to, kokio minkštumo trynių norisi. Man patinka, kai trynys yra minkštas, todėl kiaušinius viriau tris minutes. Išvirti kiaušiniai atvėsinami šaltame vandenyje ir nulupami.
Nedideliame kiekyje atvėsinto sultinio išbrinkinama pusė šaukštelio želatinos. Kai želatina išbrinksta, ji tirpinama šilto vandens vonelėje ir supilama į likusį sultinį.

Susiję straipsniai

Sultinys supilstomas į nedidelius indelius, sudedami prieskoniniai augalai. Dedama šiek tiek šviežių petražolių ir laiškinių svogūnų, taip pat plonais griežinėliais pjaustytų virtų morkų. Ant viršaus dedamas nuluptas kiaušinis. Išdėliojami liežuvio gabaliukai, liežuvis apliejamas sultiniu. Viskas pabarstoma kapotomis prieskoninėmis žolelėmis. Indeliai mažiausiai keturioms valandoms dedami į šaldytuvą, kad masė sustingtų. Prieš patiekiant reikia leisti maistui pastovėti kambario temperatūroje. Tada drebučiai išimami iš indelių ir Œuf en gelée galima valgyti.

Gero apetito!

LA.lv