Virtuvė

Mėsa avies skrandyje… duobėje0

Nuotrauka: iš archyvo

Šio recepto autorius yra medžiotojas ir Lietuvos elnių kvieslių asociacijos steigėjas Daivaras Rybakovas, kurio antroji aistra po medžioklės yra maisto gaminimas.

Ir receptas, ir gaminimo būdas, pasak Daivaro, pasiskolintas iš Gruzijos kolegų, o panašiai gamina daug Azijos tautų. Mongolai, afganai, Afrikos ir daug kitų tautų mėsą ruošia… užkasdamos ją žemėje. Metodai ir naudojamos medžiagos gali skirtis, bet idėja ta pati – mėsa troškinasi anglių duobėje.

Mėsos paruošimas

Mėsą supjaustykite didokais gabalais. Priklausomai nuo valgytojų skaičiaus, taip vienu metu galima pagaminti 2, 3, 4 ir net 5 kilogramus mėsos. Morkas, papriką, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite, įdėkite česnakų. „Morkas perpjaukite į tris dalis, papriką, svogūnus – dideliais griežinėliais ar gabalais. Česnakų net nereikia valyti, tiesiog visą galvą perpjaukite perpus“, – sako Daivaras.

Mėsa avies skrandyje

Iš prieskonių naudokite tik druską ir maltus juoduosius pipirus: apytikriai būtų vienas šaukštelis druskos su nedideliu kaupu kilogramui mėsos. Pipirai – pagal skonį.

Skrandukas

Avies skrandį reikia išpjauti išverčiant į kitą pusę ir atidžiai išplauti, kad neliktų kvapo. „Praktiškai praskalauti užtenka, kad nemalonus kvapas dingtų, tačiau jeigu kam nors atrodo, kad jis dar jaučiamas, skrandį galima praplauti lengvame kalio permanganato tirpale. Aišku, yra alternatyva: jeigu negalite įveikti nemalonaus kvapo ir avies skrandį naudoti atrodo atgrasu, galite jį pakeisti maistine plėvele, tačiau prarasite egzotišką šio patiekalo šarmą“, – teigia Daivaras.

Įdaras

Skrandis turi dvi skyles. Iš pradžių vieną – mažesnę – tvirtai užriškite virvele ar viela. Paskui sukimškite mėsą su daržovėmis ir užriškite antrą galą. Kitas žingsnis – molio danga. Avies skrandį aptepkite maždaug 1–2 centimetro storio molio pluta.

Duobė

Susiję straipsniai

Prieš imdamiesi mėsos gaminimo, iškaskite duobę „orkaitei“. Ji turi būti bent 60 centimetrų gylio. Skersmuo priklauso nuo to, kiek mėsos numatyta gaminti, t. y. kokio dydžio bus patiekalas ir kiek anglių reikės.

Duobėje 3–4 valandas kūrenkite laužą, naudodami stambias malkas. Avies skrandį aptepę moliu ir paruošę kepti, pusę anglių iš duobės išimkite. Įdėkite ten mėsos ir daržovių kamuolį, užberkite likusias anglis ir užkaskite. Ant viršaus įkurkite dar vieną laužą, kurį reikia kūrenti bent valandą, ir tada viską palikite mažiausiai aštuonioms valandoms. Galiausiai anglių duobę atkaskite, sukulkite kietą molio plutą ir tiekite ant stalo.

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose.

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.