Patirtis

EFSA: Nėra jokių duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą0

Nuoptrauka: vmvt.lt

Šaltinis vmvt.lt

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) šiandien išplatino informaciją, jog
šiuo metu nėra duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar
būtų perduodamas per maistą. Vis dėlto, siekiant apsisaugoti nuo viruso
plitimo, rekomenduojama griežtai laikytis maisto tvarkymo higienos
reikalavimų bei asmens higienos.

EFSA mokslininkai, išanalizavę ankstesnių koronavirusų protrūkių,
tokių kaip sunkus ūmaus kvėpavimo sindromo koronavirusas (SARS-CoV) ir
Viduriniųjų Rytų kvėpavimo sindromo koronavirusas (MERS-CoV), patirtis
teigia, kad nebuvo nustatyta šių virusų plitimo per maistą faktų. Todėl
mažai tikėtina, kad ir naujasis koronavirusas (COVID-19) gali būti
perduotas per maistą. Nors gyvūnai Kinijoje buvo galimas pirminis
infekcijos šaltinis, tačiau virusas tarp žmonių plinta daugiausia oro
lašeliniu būdu – čiaudint, kosint ar iškvepiant.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atidžiai stebi situaciją
Lietuvoje ir seka tarptautinių organizacijų teikiamą informaciją apie
viruso plitimą. Maisto produktų gamintojams, pardavėjams ir viešojo
maitinimo įstaigoms rekomenduojama laikytis didesnio atsargumo ir vadovautis
rekomendacijomis, leidžiančiomis užtikrinti gerą higienos praktiką
tvarkant maistą, pavyzdžiui, dėl galimo kryžminio užteršimo tvarkant
gatavus ir nevirtus maisto produktus, rankų ir asmens higienos, dėl
nefasuotų maisto produktų apsaugos, prekių krepšių ar klientų staliukų
valymo higienos ir kt. Kadangi virusai yra jautrūs karščiui, infekcijos
riziką galima dar labiau sumažinti maistą tinkamai termiškai apdorojant.

Koronavirusų stabilumas aplinkoje priklauso nuo temperatūros, oro
drėgmės, paviršių sąlygų, viruso kiekio ir pan. Žmogaus koronavirusas
ant sausų paviršių gyvybingas išlieka nuo kelių valandų iki kelių
dienų.

Rekomendacijos dėl naujojo koronaviruso

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.