Virtuvė

Ąžia kepeniai0

Autorius: Kataryna Šterna

Ajązau jązau, kaip tik nebuvau iškoliotas cikrų litwinų, katrie žodį „humoras“ rašo su „j“, užu sąva durnų rašliavų.

Ale gi ašei durnelis, nuo manys kritika kap nuo žūsiną vandenis, a savą nuomony kritikai galimėkit suskišt te, kur tepliojot tą prekybcentrinį alyvuogių aliejų užu tris eurus. Kaip pas mumi kaimi tauzyja, tep i rašau – kaimietišką. Turiekit va da vienų smačnų jiedalų…

Pamienteš tą ąžy, katro spinagalį raitojai su būlbų koši svągūnų padaži? Tai va žinąk, šita ąžia kepenai da smačniau.

Žinai, kur pas ąžy kepenai? Anys pry skrandžią. Tik žinok, nevekšla, jei tu cykiai cykiai netarapnai mėgydamas kepenus nurėžt inbubysi savo rezaku į skrundį ir palaisi šitų žalių vidaus smardesį, tai ne cik tu nejiesi šitą kepeną, ale da i smirdiesi dvi nėdėlias kaip apmyžtas septynių barsukų…

Tai va. Nors vakar namą tavi pą ąžia laistymą visų gyrtų partysė kaimynas Jonas, šindie raikia ait ne pakmielkos, a ieškot ąžią kepenų – anies tau priklauso kaip laimikia nušovėjui, i jei tu jas da palaikysi dienų, pakmielkąs pririjis, bliudi, jom bus amen, galesi jom Brisių pašert, ir nuo anų jam cikrai bus galas.

Žinai, kaip atrodo česnakas?

Radai? Nugi liuks tadum. Varyk virtuvėn, vyk šonan uošvienę ir sava moterą, bo anos atims iš tavys šituos kepenus ir pasmožys petelnej su cibuliais… Nugi kad tu suprastum, kokia nuodėmė yr ąžia kepenus smožyt petelnėj, tai cia tas pats būt, jei kolei tu miški gaudai šitų ąžy, pas tavą Monikų atait kaimynas Juozas tavo, kaip vyro, pareigų lovoj daryt. Tai va.

Čiupk peilį ir šitą ąžia kepenus pasmulkyk. Reik, kad gautųs tąkie kubeliai kaip degtukų dėželąs, tik biškį trumpesni. Sudek tuos kepenus į duršlioką ir gerai prakošk vandeniu. Daba dek bliūdan, užpilk biškį saldžiąs paprikąs, užgrūsk pipirų. Žinai, kaip atrodo česnakas? Padėk kopūstą į vietą ir paklausk uošvienės. Va taip, susmulkyk česnaką, mesk ant kepenų. Daba raik biškį užpilt aliejum ir gerai sumakaluot. Aliejus tiks nebūtinai alyvuogių. Geriausia tiks smožyjimui skirtas. Da nejiesk šitą marmalą, dėk šaldytuvan ir aik, užkursi kepsninę. Mumi raiks unglių. Jei tu durnas ir tau patink sakuotas jiedalas, kepk ant belekokių pagalių, a tikras gurmanas kepa ant lapuočia unglių.

Pakol dega tavo aukuras, varyk į turgų pas babą Janę, bo da raiks kiauląs ląšinią. Stop. Prekybcentrinį lašinį gali pamiršt. Jis tinka tik čebatam vaksuot. Tau raikia kiauląs šoninęs, katroj baltas lašinys sangulauja su raudona miasa, katras būt rūkytas, o ne myžale mirkytas. Žinai, kaip atskirt rūkytą šoninę nuo mirkytą? Rūkyta kvepia dūmais, o mirkytas pats supranti kuo kvepia… Gerai jau, gerai, čiupk porą alaus, jau beveik nusipelnei.

Aląlį kišk šaldytuvan, bo da raiks dyrbt su riezaku. Alaus pririjįs ant vakar švintęs mielių, da pirštus susikoliečinsi. Alalis tur atšalt. Čiupk tą šoninę, nupjauk jai skūrą ir lašinį padalyk gabalais, tąkiais kaip kepenus, tik plonesniais.

Unglys jau gątavąs? Liuks. Čiupk smaigus ir verk unt jų vienų ląšinį, potem vienų kepeną gabalų, i viel lašinį, i viel kepenų, pakol smaigas baigsis. Šiteip susmeigįs viskų gali jamt alalio.

Prisimeni, kai ašei tavi, bezdielnykų, mokiau daryt svogūnų padažą? Tai va daryk tokį patį, tik be konjako, fejerverko ir priedų. Apkepyk puslankiais supjaustytą svogūną ir inpilk smietankos. A da geriau, kad laistum uošvienei daryt – anai gi irgi valgyt ąžia kepenų duosi, tegu atidyrba.

Kepenai miegsta suktis kaip vaikai ant karuselės.
Susiję straipsniai

Tai va. Neši šituos smaigus pry kepsninęs ir pradiek kept. Daba klausai – NEPERKEPK! Geras šefs kep tuol, pakuol iš kepeną biškį kraujuką pasirodo. I vsio. Pruofans kepa tuol, pakuol visas gardumas sudega, ir jieda ne kepenus ir auksinį šoninį, a skrudėsius ir svilėsius. Kur daba aini? Stovėk ir sukeliok smaigus! Kepenai miegsta suktis kaip vaikai ant karuselės. Alaus paprašyk, kad uošvienė atneštų. Žinai, kodėl pas uošvienę liko tik du dantys? Kad vienas skaudietų, a kitu galietų tau alų atidaryt, cha cha cha.

Tai va. Kai pasrodė pirmas kraujukas unt kepeną – anos jau iškepė. Imk molinį indą, numauk nuo smaigą gražiai tuos kepenus ir lašiakus, užpilk uošvienės padažo. Skanaus. Žinau, kad skaniau pagamintų kepenų tu nevalgei.
Taip kepam tik ąžią kepenus. Šerno i kituokia gyvulia kepenai netink.

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.