Virtuvė

Receptas. Svieste troškintos briedžio lūpos0

Tekstas ir nuotraukas: Erikas Jonavičius

Visi yra girdėję, kad briedžio lūpos – ypatingas delikatesas, tačiau receptų nėra tiek jau daug. Medžiotojas Erikas Jonavičius pasidalijo savu viršutinės briedžio lūpos paruošimo variantu.

Pirmiausia nuo lūpos reikia nuvalyti šerius. Svarbu nepamiršti, kad jų auga ir šnervėse. Šeriai ant valomos briedžio lūpos turi būti sausi, tuomet galima be vargo juos nusvilinti dujine lietlempe. Geriausia prieš svilinant šnerves įpjauti, tuomet bus lengviau tvarkingai jas nusvilinti ir vėliau nuplauti.

Nusvilintas lūpas reikia pamerkti į didelį dubenį su vandeniu ir metaline kempinėle nušveisti, kol svilėsiai bus visiškai nuvalyti ir oda taps šviesi.

Svieste troškintos briedžio lūpos

Tuomet reikia pasigaminti kibirą KK (šefo Kristupo Krivicko) marinato ir mažiausiai kelioms dienoms į jį pamerkti nusvilintas ir nuvalytas lūpas. Aš į šį marinatą dar išspaudžiu ir įmetu dvi citrinas.

Po tokių SPA procedūrų lūpos netenka specifinio kvapo ir įgyja malonų pipirų, laurų lapų, česnakų aromatą. Tada apdorojama termiškai – kol lūpos tampa minkštos ir tinkamos valgyti, užtrunka mažiausiai 5 valandas.

Virti reikia ant silpniausios ugnies. Į sultinį įmetu didelę morką, kelias svogūno galvas su lukštais, saujelę kvapiųjų pipirų, laurų lapą, pasūdau. Išvirtoms lūpoms leidžiu atvėsti tame pačiame sultinyje. Tuomet lūpas jau galima susipjaustyti juostelėmis ir valgyti – išeina puikus užkandis. Prie šitaip paruoštų lūpų tiktų daugelis žiemos gėrybių: raugintos daržovės, česnakai, krienai, garstyčios, karštos bulvės.

Susiję straipsniai

O tikrieji gurmanai iš lūpų pasigamina karštą patiekalą: svieste gausiai pakepinus smulkintų svogūnų, sudedama jau išvirta smulkinta lūpa, viskas užpilama grietine ir ant nedidelės ugnies patroškinama apie 30–40 minučių. Tokiam troškiniui pagardinti tiktų miško grybai, papuošti galima viena kita brukne. Išeina švelnus, gardus patiekalas, netgi išskirtinis. Jį gaminu kiekvienais metais.

Norite nusipirkti žurnalą internetu arba jį užsiprenumeruoti?

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.