Virtuvė

Medžioklinis klasikos variantas. Įdarytos paprikos0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Vienas skaniausių ir daugelyje pasaulio šalių pamėgtas maltos mėsos patiekalas – įdarytos paprikos – yra bulgarų, rumunų, moldavų, ukrainiečių, kartvelų ir azerbaidžaniečių nacionalinės virtuvės dalis.

Šiais laikais interneto ir televizijos laidose bei kulinarijos knygose siūloma daugybė įdaro variacijų, tačiau principas visada tas pats – malta mėsa su ryžiais ir daržovėmis.

Paprastai naudojama jautiena ar aviena, bet medžiotojo virtuvėje jas gali pakeisti stirniena, briediena, elniena ar šerniena. Tik pastarajai būtina atlikti trichineliozės tyrimą, nes įdarytos paprikos troškinasi gana greitai ir ne itin aukštoje temperatūroje. Taigi, jeigu šerniena nepatikrinta, yra rizika užsikrėsti, nes trichinelės raumenų audiniuose žūva tik tada, kai mėsa 70 laipsnių temperatūroje kaista bent 15 minučių. Kad patikrintumėte patiekalo temperatūrą pačiame jo viduryje, naudokite mėsos termometrą.

Įdarytos paprikos

Ingredientai

Saldžiosios paprikos pagal troškinimo indo dydį (man išėjo 12 vnt.)
1 kg stirnienos
Didelis svogūnas
Vidutinio dydžio morka
4–6 česnako skiltelės (mėsos masei ir troškinimui)
Pusė stiklinės ryžių (nevirtų)
Prieskoniai: malti juodieji pipirai, 2 šaukšteliai Himalajų druskos, pusė šaukštelio cukraus, mairūnai, rozmarinai, šiek tiek kario, lauro lapas troškinimui

Gaminimas

Svogūnus supjaustykite ir apkepkite svieste, kol jie taps permatomi. Paskui į keptuvę sudėkite tarkuotas morkas. Ryžius nuskalaukite ir pavirkite 5–6 minutes. Mėsą sumalkite ir sumaišykite su garnyru (įskaitant smulkintus česnakus ir virtus ryžius), suberkite prieskonius ir įdarykite išvalytas paprikas.

Tradiciškai paprikos troškinamos negiliame inde su vandeniu, kuris nesiekia paprikų krašto. Taip troškinti reikia 40 minučių. Pabaigoje į padažą galima įdėti apkeptų pomidorų, pomidorų pastos ar kečupo.

Susiję straipsniai

Man įdarytas paprikas patinka gaminti savo sultyse uždengtame inde orkaitėje. Naudoju ketaus troškinimo indą su dangčiu. Paprikas troškinu apie valandą 180–200 laipsnių temperatūroje.

Kitą kartą bandysiu įdarą papildyti apkeptais pomidorais ir skirtingais sūriais…
Skanaus!

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose!

LA.lv