Virtuvė

Konservai. Žvėriena skardinėje2

Nuotrauka: Linda Dombrovska

Žvėrieną laikyti taip, kad ją būtų galima greitai pagaminti, nėra tokia paprasta užduotis. Aišku, galima supjaustyti ir užšaldyti, tačiau šaldiklio talpa ne begalinė. Be to, prie gaminimo reikia pridėti ir laiką, kol mėsa atšyla.
O ką daryti, jeigu neturite daug laiko gaminti ar reikia nedidelio kiekio mėsos? Puikus sprendimas – žvėrienos konservai. Konservuojant namų sąlygomis reikės poros papildomų daiktų – prietaiso skardinėms uždaryti ir konservų sterilizavimo katilo (autoklavo).

Kiaulių odelės – tirštiklis ir kalogeno šaltinis

Atskiriu nuo mėsos plėves ir gyslas. Mėsą galima supjaustyti nedideliais kubeliais ar sumalti. Paprastai malu stambiau, taip mėsa nevirsta kažkokia pasta, o tarsi sukapojama. Nusipirkite kiaulių odelių ir piršto storio lašinių su oda. Trims kilogramams žvėrienos reikia kilogramo odelių. Na, o lašinių kiekis – skonio reikalas. Kuo jų daugiau, tuo konservai bus riebesni ir sultingesni. Tarp kitko, oda yra ne tik mėsos tirštiklis, bet ir puikus kalogeno šaltinis, būtinas sveikiems sąnariams.

Odeles ir lašinius supjaustau juostelėmis, kurias galima dėti į mėsmalę. Dedu į puodą, įpilu vandens ir leidžiu užvirti. Odelės parengtos malti, kai vanduo jau ima lengvai virti. Šį kartą į mėsmalę dėjau smulkesnį sietelį.

Nesnauskite

Į mėsą įbėriau druskos, maltos džiovintos saldžiosios paprikos, itališkų prieskonių mišinio, maltų muskatų. Sudėjau sumaltą odelių masę ir sumaišiau.

Kol odelės virė, ant stalo sudėjau skardines. Į kiekvieną įdėjau po skiltelę česnako, pusę ar trečdalį lauro lapo (pagal jų dydį), 2 kadagių uogas, 2 kvapiuosius pipirus ir 3 juodųjų pipirų grūdelius. Maltas odeles ir lašinius sumaišius su mėsa viskas ima greitai stingti, todėl reikia nesnausti. Supilkite masę į skardines. Šį darbą paprastai daro mano žmona, o aš uždarau skardines.

Skardinių galima įsigyti internete. Dydis – 240 g – dėžutė Nr. 3.

Kaitinama dvi valandas

Paskui skardines vieną šalia kitos dedu į sterilizavimo katilą. Sterilizuoju aukštesnėje nei 100 °C temperatūroje.
Į autoklavą (saviškį pasigaminau pats iš atitarnavusio vandens šildymo katilo) prieš kaitinant reikia įpilti apie 1,5 l vandens. Verdant slėgis padidėja ir dėžutėse, todėl prieš kaitinant į katilą reikia įleisti oro, kol slėgis pasieks 1,5 baro. Autoklavą kaitinkite, kol slėgis pasieks 3,2 baro. Tuo metu katile gerokai padidės temperatūra – ji bus didesnė nei 100 laipsnių.

Patirtis rodo, kad slėgį, taigi ir atitinkamą temperatūrą, reikia išlaikyti dvi valandas. Per tiek laiko mėsa bus pakankamai iškaitinta ir užmušti visi mikrobai, galintys sukelti puvimą.

Praėjus dviem valandoms, leiskite katilui atvėsti, kol slėgis nukris iki 1,5 atmosferos. Paskui slėgį sumažinkite iki nulio. Atidarykite katilą ir sudėkite dėžutes vėsioje vietoje dangteliais žemyn. Mėsos masė jose vis dar verda, taigi riebalai nusistovės viršuje. Kai dėžutės atvės, atverskite jas ir padėkite laikyti. Atidarius dangtelį, viršuje bus sustingusi mėsos masė, o riebalai – apačioje.

Greita ir skanu

Taip pagamintus konservus galima pasiimti į mišką ar kelionę. Juos į darbą pietums nešasi mano žmona, o prieš valgydama pasišildo mikrobangų krosnelėje. Taip pat iš maltos mėsos konservų galima labai greitai pagaminti padažą prie bulvių, grikių ar makaronų. Telieka keptuvėje apkepti svogūnus, sudėti poros skardinių turinį ir pagardinti grietinėle. Tai trunka tik keliolika minučių. Gabalėliais supjaustyti konservai puikiai pagardins ir sriubą.

Susiję straipsniai

Vis dėlto svarbiausia – taip pagamintiems mėsos konservams nebereikia ypatingų laikymo sąlygų. Juos galima laikyti sandėliuke, kambario temperatūroje.

Prenumeruokite arba įsigykite žurnalą internetu!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.