Virtuvė

Eksperimentas – rūkykla praranda nekaltybę0

Nuotrauka: Linda Dombrovska

Dešrų vakarėlis

– rūkykla
– gera kompanija
– pora kilogramų žvėrienos
– kiaulienos lašiniai
– prieskoniai, žarnos
– gera mėsmalė
– geras oras ir nuotaika

Eksperimentas – rūkykla praranda nekaltybę

Gaminimas

Įsigijusi galingą mėsmalę turėjau aišku planą – vasarą rūkyti dešras. Čia su rūkykla padėjo www.abas.lv. Rūkyklą gali įsirengti ir pats, bet tai jau būtų kita istorija. Eksperimentą pradėjau žiemą – ruošdama namines dešreles, ir tai buvo visai nesudėtinga ir greita.

Optimizavus judesius ir įgūdžius, rezultatas geras. Kitas žingsnis – šias įdarytas žarnas paversti visateisėmis rūkytomis dešrelėmis.
Šį kartą naudojau stirnos kaklo, kulšių, pečių mėsą be kaulų, iš viso porą kilogramų mėsos. Kiaulienos lašinių įdėjau maždaug tiek pat, galbūt kiek mažiau. Taip pat naudojau svogūnus, bet galima apsieiti ir be jų. Viską sumaliau per vidutinio dydžio sietelį.

Dalį mėsos maliau antrą kartą smulkesniu sieteliu, antrą dalį palikau maltą tik kartą. Paskui įbėriau norimų prieskonių, druskos, pipirų, galima ir Kajeno paprikos, vietoj kadagių uogų galima naudoti šlakelį džino, įpyliau ir alyvuogių aliejaus, galima įdėti rozmarinų, kalendrų ar bazilikų. Viską gerai sumaišiau. Galima iš šio faršo išsikepti kotletukų ir paragauti, ar visi skoniai subalansuoti. Jeigu reikia, įdėkite trūkstamų prieskonių. Galima padalyti mėsą į tris dalis ir paruošti dešras su skirtingais prieskoniais.

Toliau – pildyti žarnas. Pasūdytų šaldytų žarnų (sunaudojau 10 m) galima nusipirkti prekybos centruose. Atidžiai žiūrėkite, kad kartu su mėsa į žarną nepatektų oro. Svarbu žarnas laikyti vandenyje, antraip jos greit išsausėja ir sunkiai užsimauna ant dešrelių movos. Galima paruošti įvairaus dydžio dešrelių pagal skonį, mėsą kuo tankiau suspaudus į žarnas.

Susiję straipsniai

Kurkite rūkyklą – naudokite sausas alksnių malkas. Prieš dedant į rūkyklą svarbu dešras apdžiovinti saulėje arba tiesiog ore. Rūkymo pradžia turi būti lėta, pamažu keliant temperatūrą ir laikant 50–70 laipsnių, antraip dešros susprogs. Dešras pakabinkite rūkykloje, pamažu kūrenkite sekdami temperatūrą. Rūkymas tęsiasi iki trijų valandų, gali ir ilgiau. Su dešromis galima išrūkyti ir bebro uodegą, vištelių ar kokių kitų gardumynų. Dešras galima valgyti karštas, galima atvėsinti ir valgyti kitą dieną, kai visi prieskoniai atsiskleidę visu gražumu. Iš savo laimikio pagamintos dešros – neįtikėtinas gardėsis.

Svarbu prisiminti

– atitirpintas žarnas laikykite vandenyje, kad nesudžiūtų
– gerai dešrai reikia šviežių kiaulienos lašinių
– prieš gamindami dešras, išgaląskite mėsmalės peiliuką
– rūkykloje temperatūrą kelkite lėtai, kad dešros nesuplyštų
– prieš dėdami į rūkyklą leiskite dešroms padžiūti – tai senolių patarimas

PRENUMERUOK Žurnalas Medžioklė arba ieškok spaudos prekybos vietose!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.