Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) spalio 30 d. organizuoja aštuonių akademinių valandų nuotolinius mokymus, skirtus asmenims, atsakingiems už sumedžiotų laukinių gyvūnų skerdenų veterinarinį ir sanitarinį vertinimą. Šie mokymai – būtina sąlyga visiems medžiotojams ar medžioklės kolektyvams, norintiems tiekti sumedžiotų gyvūnų mėsą tiesiogiai vartotojui ar prekybai.
Dar daugiau istorijų, patarimų ir įdomybių iš medžioklės pasaulio! Prasideda 2026 metų prenumerata!

Mokymai vyks MS Teams virtualioje aplinkoje. Pradžia – 9 val.
Dalyvio mokestis – 50 eurų.
Išankstinė registracija būtina el. paštu tmc@lsmu.lt
Apie ką bus kalbama mokymuose
Programa parengta taip, kad apimtų svarbiausius laukinės mėsos saugos aspektus – nuo gyvūnų biologijos iki sanitarinių reikalavimų įgyvendinimo medžioklėje.
Veterinarijos gydytojas Algimantas Luža pristatys laukinių medžiojamųjų gyvūnų anatomijos, fiziologijos ir elgsenos ypatumus, padedančius suprasti, kaip gyvūno būklė ir stresas daro įtaką mėsos kokybei.
Prof. dr. Mindaugas Šarkūnas apžvelgs dažniausiai pasitaikančias laukinių gyvūnų ligas, jų prevenciją ir kontrolės priemones, akcentuodamas zoonozių riziką bei biosaugos taisyklių laikymosi svarbą.
Po trumpos kavos pertraukos prof. dr. Mindaugas Malakauskas supažindins su teisiniais ir higienos reikalavimais, reglamentuojančiais sumedžiotų gyvūnų skerdenų apdorojimą bei pateikimą rinkai. Bus aiškinama, kaip atliekamas veterinarinis-sanitarinis vertinimas, kaip identifikuoti patologinius pakitimus ir kaip užtikrinti, kad mėsa būtų pripažinta tinkama žmonių maistui.
Toliau prof. dr. Alvydas Malakauskas kalbės apie infekcines ligas, kurios turi didelę reikšmę tiek laukinių, tiek naminių gyvūnų populiacijoms – Afrikinį kiaulių marą, mėlynojo liežuvio ligą ir snukio bei nagų ligą.
Mokymų pabaigoje vyks diskusijos, klausimai bei baigiamasis žinių vertinimas – testas.

Kodėl šie mokymai svarbūs
Medžiotojams, norintiems teisėtai tiekti sumedžiotų gyvūnų mėsą tiesioginiam vartotojui ar prekybai, privaloma turėti atitinkamą veterinarinį-sanitarinį pasirengimą. Tokie mokymai leidžia įgyti žinių, kaip atpažinti pavojingas ligas, laikytis higienos standartų ir užtikrinti, kad į rinką patenkanti laukinė mėsa būtų visiškai saugi.
Informacija
Data: 2025 m. spalio 30 d.
Trukmė: 8 akademinės valandos
Vieta: MS Teams virtuali aplinka
Dalyvio mokestis: 50 Eur
Registracija: tmc@lsmu.lt
Papildoma informacija: tel. (8 37) 361912 arba el. paštu vaclovas.gavelis@lsmu.lt



