
Paėmęs į rankas elnienos be kaulų, pirma, ką pastebi, yra šviežios mėsos kvapas – ji švari ir žadinanti apetitą. Šiandien valgiaraštyje – ant alksnio malkų rūkytos elnienos dešrelės. Užduotis labai paprasta – sumalti, įdaryti ir išrūkyti.
1. Sumalti – tik neskubėkite, prieš tai paskrudinkite didelę saują kmynų ir du gvazdikėlius. Smulkiai sumalkite kavamale ir įmaišykite į mėsą kartu su druska, pipirais ir 1/4 kiaulienos lašinių. Galima pridėti apie 1/10 skanios žvėrienos sultinio. Bent valandą palaukite, kol susimaišys skoniai.
2. Įdarykite į iš anksto paruoštas 30–40 mm dešrelių žarnas. Įdarykite gana tvirtai ir vienodai. Jei atrodo, kad dešrelės įdarytos per laisvai, galima lengvai pataisyti užsukant keletą mazgų tarp atskirų dešrelių.
3.Išrūkyti – įkaitiname rūkyklą sausomis alksnio malkomis iki 100 °C (15–20 min), įdedame dešreles ir nesumažiname temperatūros žemiau 70 °C, bet laikome ne aukštesnę nei 80 °C. Į specialią rūkyklos vonelę įpilame vandens – taip žarnelės liks minkštos ir švelnios, o dešrelės skanios.
Prieš rūkant dešreles, reikia leisti joms išdžiūti. Dešrelės turi būti sausos. Pirmąkart patikriname po trijų valandų, paskui po valandos, o tada reikia žiūrėti – jau greitai bus gatavos. Rūkoma 4–6 valandas (žemesnėje temperatūroje galima rūkyti ilgiau).
Ingredientai
Elniena – 10 kg
Naminiai kiaulienos lašiniai – 2,5 kg
Druska (12,5 kg mėsos – maždaug 132 g), pipirai, kmynai, česnakai pagal skonį.