Patirtis

VIDEO+GALERIJA. Iki šiol didžiausia šv.Huberto šventė – Raudonės pilyje0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Pirmą kartą į Raudonės pilį susirinko toks gausus būrys medžiotojų, šeimos narių ir svečių dalyvauti medžiotojų šventėje – šv.Huberto dienos renginyje.

Programa buvo labai plati! Viskas prasidėjo nuo iškilmingos eisenos ir sumedžioto ir pagarbiai demonstruojamo gražiausio Lietuvos gyvūno – tauriojo elnio, nešimo per Raudonės miestelį į pilies aikštę. Į eiseną stojo dešimtys medžiotojų klubų ir organizacijų atstovų su vėliavomis, oficialiais kostiumais ir drabužiais.

Atvykęs į rūmų kiemą, elnias buvo oriai paguldytas prieš improvizuotą altorių. Ir prasidejo Mišios Raudonės pilies vidiniame kiemelyje.

Po visų kalbų prasidėjo Medžiotojiškos sriubos virimo čempionatas, viso elnio kepimas kepsninėje ,,Pragaro mašina”, medžioklinių šunų ir sakalininkų pasirodymai, muzikinės grupės ,,Medžiotojų Trio” koncertas;

Paskui buvo Sriubų degustacija, visuomenės vaišinimas ir Muzikinės grupės ,,Hiperband” koncertas.

Šv. Huberto dienos šventė 2022

Medžiotojiškos sriubos virmimo čempionate dalyvavavo 21 komanda, kurios išvirė ~800 litrų medžiotojiškos sriubos. Šia sriuba ir ant laužo keptu elniu buvo vaišinami visi šventės dalyviai. Pasak LMŽD direktoriaus, tai vienas iš būdų kada medžiotojai gali priartėti prie visuomenės, taip suteikdami galimybę žvėrienos neragavusiems žmonėms, ja paskanauti. Juk kažkuo dalintis ir suteikti kitiems žmonėms džiaugsmo taip gera… Atrodo kas čia tokio paparastas dubenėlis sriubos, tačiau už to slypi meilė, šiluma ir dosnumas. Vienas iš šiandieninių medžiotojų tikslų, kad medžiotojų bendruomenė turėtų kuo didesnį visuomenės pripažinimą. Tokios visuomenės vaišinimo akcijos turėtų būti organizuojamos, ne tik respublikos mastu bet ir rajonuose per medžioklės plotuose esančių miestelių ar gyvenviečių vietos bendruomenių susibūrimus.

Nugalėtojai:

1. TV laida Tauro ragas,

2. Šiaulių MŽD Bazilionų MB

3. Mažeikių MŽD,

4. Šilutės MŽD,

5. Šakių MŽD,

6. LMŽD Jurbarko skyrius.

Paskutinį kartą buvo galima pamatyti didžiulę LMŽD surengtą trofėjų parodą, kuri buvo eksponuojama rūmų patalpose.

Džiaugsmas už tai, kas buvo padaryta

Huberinėms skirti medžiotojų renginiai nėra jokia naujiena, šį kartą šventėje dalyvavo tik Jurbarko krašto, bet medžiotojus ir jų bendraminčius iš visos šalies.

„Surengti tokią šventę buvo sena svajonė. Todėl susirinkome su būrelių vadovais, apsitarėme, ką ir kaip norėtume daryti, ką galėtumėme parodyti žmonėms ir ėmėmės darbo“, – laikraščiui Jurbarko Šviesa sakė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Jurbarko skyriaus pirmininkas Daivaras Rybakovas.

„Eitynės su sumedžiotu elniu ir šv. Mišios yra neatsiejama hubertinių šventės dalis. Esu tai ne kartą matęs dalyvaudamas šventėse senąsias medžioklės tradicijas išlaikiusiose šalyse – Slovakijoje ir kitur. Būtinai norėjome atkurti šią tradiciją ir ją toliau puoselėti“, – kalbėjo D. Rybakovas.

Elnią eisenai sumedžiojo Pašvenčio medžiotojų būrelio narys Arvydas Gavėnia. Tačiau D. Rybakovas sako, kad išskirti kurio nors medžiotojo ar būrelio negali – visi noriai prisidėjo organizuojant hubertines.

„Labai džiaugiamės, kad Medžiotojų ir žvejų draugijos Jurbarko skyrius vienija apie pusketvirto šimto medžioklės entuziastų. Džiugu ir tai, kad medžiotojai noriai atveria savo veiklą visuomenei, pristato medžioklę, jos tradicijas. Vienintelis mums gyvenimą šiuo metu gadinantis dalykas yra afrikinis kiaulių maras, bet tai kita tema“, – sakė D. Rybakovas.

Naujas žurnalo „Medžioklė“ numeris jau išėjo!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.