Patirtis

VMVT ragina nepirkti mėsos konservų iš nelegalių pardavėjų0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Šaltinis: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai, bendradarbiaujant su Aplinkos apsaugos departamentu, Skuode aptiko nelegalų žvėrienos konservų fabrikėlį. Patikrinimo metu surasta net 280 vnt. neženklintų konservų dėžučių (67,2 kg) ir 4 kg subproduktų (kepenų). Veikla sustabdyta, ją vykdžiusiam asmeniui bus pritaikytos administracinio poveikio priemonės.

„Pastaruoju metu stebime daugėjant net tik mažųjų kiaulienos bei žvėrienos konservų gamintojų, populiarėja paukštienos bei žuvies konservų gamyba. Tačiau vykdydami elektroninių skelbimų stebėseną, taip pat ir atlikdami kontrolinius pirkimus ir patikrinimus dažniausiai nustatome, kad beveik visi pardavėjai internete siūlantys įvairių rūšių konservus nėra patvirtinę savo veiklos VMVT. Primigtinai raginame konservų gamintojus registruoti veiklą. O vartotojai taip pat turėtų būti labai atidūs, suvartojus konservų, kurie yra gaminti nesilaikant higienos ir saugos reikalavimų, gali kilti rimtų sveikatos problemų. Netinkamai ruošiant konservus, juose gali daugintis bakterijos, gaminančios mirtinus toksinus, todėl vartoti nesaugius konservus itin pavojinga“, – kalbėjo VMVT direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.

VMVT vykdomos internetinės prekybos gyvūniniais maisto produktais stebėsenos duomenimis, iš pastaraisiais metais tikrintų konservų gamintojų apie 80 proc. buvo nelegalūs.

Specialistai ragina vartotojus, nepirkti produkcijos iš nepatvirtintų gamintojų. VMVT primena, kad skelbimuose internete yra privaloma nurodyti ne tik kontaktinius pardavėjo duomenis, tačiau ir registruoto ir (ar) patvirtinto maisto tvarkymo subjekto, numerį.

Jei aukščiau išvardintos informacijos skelbime nėra, vartotojų prašoma apie tokį skelbimą informuoti VMVT bei tokios produkcijos neįsigyti. VMVT primena, kad prieš įsigyjant mėsos konservus, prekybos vietose svarbu juos apžiūrėti, patikrinti, ar pakuotė nėra pažeista, ar ženklinimo etiketėje suteikta visa būtinoji informacija: t. y. pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas, specialios laikymo sąlygos, maistingumo deklaracija, gamintojo arba pardavėjo pavadinimas, adresas ir VMVT maisto tvarkymui suteiktas numeris.

Vartotojai gali įsitikinti ar maisto gamintojas yra įregistravęs savo veiklą VMVT, šiose nuorodose:

Gyvūninės kilmės maisto gamintojų registras.

Negyvūninės kilmės maisto gamintojų registras.

Ketinantys pradėti maisto gamybos veiklą mažais kiekiais išsamią informaciją apie veiklos įregistravimą ir vykdymą galima rasti čia.

Susiję straipsniai

Taip pat, didėjant poreikiui mažais kiekiais tiekti į rinką laukinių medžiojamųjų gyvūnų mėsą, VMVT yra parengusi ir išleidusi gaires, skirtas medžiotojų klubams bei būreliams ketinantiems užsiimti šia veikla.

Naujasis žurnalo priedas jau prekyboje!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.