Uigūrai – viena seniausių tiurkų tautų, rašytiniuose šaltiniuose minima jau III amžiuje po Kristaus. Per šimtus metų jie apsigyveno įvairiose Azijos šalyse ir šiuo metu yra vietiniai autonominės Sindziango provincijos šiaurės vakarų Kinijoje gyventojai. Uigūrai save laiko kultūriniu ir etniniu požiūriu priklausančiais Vidurinės Azijos tautoms, todėl liaudies patiekalų paveldas gana įspūdingas. Kaip vieną jų galima paminėti hošanus (orig. Хошаны). Tai tradicinis uigūrų patiekalas, labai panašus į mums visiems žinomus paplotėlius iš mielinės tešlos su faršo įdaru. Sotūs apvalūs rutuliukai.
Tešlai:
– Į dubenį įpilama 100 ml vandens, įmušamas vienas kiaušinis ir įberiama 500 g miltų.
– Įberiamas žiupsnelis druskos ir cukraus.
– Tešla kruopščiai išminkoma, jei reikia, įberiama dar šiek tiek miltų.
– Kai tešla išminkyta, dubuo uždengiamas plėvele ir padedamas į šaldytuvą 30 minučių.
Įdarui:
– Elniena sumalama (galima naudoti ir bet kokią kitą žvėrieną, avieną ar jautieną, labai skanu ir su antiena).
– Sukapojamas svogūnas ir sudedamas į mėsą.
– Į mėsą įberiama druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (galima naudoti jau paruoštą mišinį mėsai; aš dėjau žvėrienos prieskonių, šiek tiek cukraus, aitriosios paprikos dribsnių, sumaišytų su žuvies padažu).
– Viskas kruopščiai išmaišoma, mėsa išmušama taip, kad joje nebeliktų oro, ir paliekama vėsioje vietoje.
Gaminami hošanai:
– Tešlai pailsėjus ji padalinama į 12 lygių dalių.
– Kiekviena dalis plonai iškočiojama į apvalų paplotėlį.
– Ant iškočiotos tešlos dedama mėsos įdaro, kraštai užlankstomi.
– Apvalūs tešlos rutuliukai dedami į įkaitintą aliejų keptuvėje ir kepami iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
– Kol hošanai kepa, dubenyje su pomidorų pasta ir trupučiu cukraus sumaišomas sultinys, kuris hošanams apkepus užpilamas ant jų.
– Ant hošanų užpylus sultinį su pomidorų pasta keptuvė uždengiama ir leidžiama troškintis ant silpnos ugnies 30 minučių.
Iškepti hošanai patiekiami be nieko arba su grietinėlės padažu. Atkandus jie bus pilni sodraus sultinio. Gero apetito!
Variacija. Hošanus galima gaminti labiau azijietiškus. Jiems tikrai tiks smulkiai kapota šviežia kalendra ir citrinžolė. Sultinio padažą taip pat galima ruošti pomidorų pastą pakeitus sojos padažu, įpylus šiek tiek žuvies padažo ir „Sriracha“ padažo su citrinžole. Nė vienas receptas nėra akmenyje iškaltas, svarbiausia – gaminti gerai nusiteikus ir klausyti savo skonio receptorių.