4 porcijos
Gaminimo laikas – 4 valandos
Šaldytuve dar iš praeito sezono liko keli gabalėliai stirnienos, įskaitant mentelę su kaulu. Šį kartą ją iškepiau orkaitėje ypatingame marinate.
Stirniena – labai švelni ir skani. Ją galima gaminti įvairiais būdais, ir visi jie savaip puikūs. Vis dėlto, pasirodo, skirtingais sezonais gautos žvėrienos ypatybės skiriasi. Pačioje vasaros pradžioje sumedžiotos stirnos mėsa gerai tinka vytinti, dešroms ir konservams gaminti, nes ji būna liesa ir standi. Na, o vasaros pabaigoje ir rudenį stirniena tampa daug riebesnė, todėl puikiai tinka kepsniams.
Įtempus atmintį įmanoma prisiminti, kur ir kada stirna sumedžiota. Vis dėlto, kad nereikėtų taip kankintis, ant pakuotės prieš kišant į šaldiklį verta užrašyti ne tik mėsos rūšį, bet ir sumedžiojimo datą. Šičia aš pašiepiu pati save…
Ingredientai
1 vidutiniškas, pora nedidelių arba 3–4 maži pomidorai (apie 200 g)
Po 1 arbat. š. Himalajų druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų
3–5 skiltelės česnako
Rozmarinų lapeliai ir kiti prieskoniai pagal skonį
50–70 g Kikkoman sojų padažo
2 valg. š. balzaminio acto
150 g aliejaus, galima įpilti apie 20 g alyvuogių aliejaus
50 g vandens
Stirnino mentelė su kaulu
Gaminimas
Iš esmės nieko sudėtingo. Pomidorus ir rozmarinus susmulkinkite, sumaišykite su prieskoniais, padažais ir aliejumi. Aliejaus ir prieskonių kokteilis įgauna tirštą konsistenciją. Užpilkite mėsą ir palikite marinuotis kelioms valandoms ar net visai nakčiai.
20210506_141856 Praeito rudens stirnino mentelė
Paskui mėsą kepkite inde aukštais kraštais 180 laipsnių temperatūroje 3–3,5 val. Marinatas virs labai skaniu, tirštu ir kvapniu padažu, mėsa išsaugos visą savo sultingumą ir įgaus papildomo aromato nuo visų prieskonių.