Šio patiekalo (angl. Shepherd’s Pie) kilmė nėra visai aiški. Jis jau seniai žinomas ir Britų salose, ir Portugalijoje, net Brazilijoje gamina kažką panašaus. Pagrindiniai ingredientai – malta mėsa su svogūnais ir kartais kitomis daržovėmis bei mėsos sluoksnį dengianti apskrudusi bulvių košė. Kartais ant viršaus užberiama sūrio, kuris sudaro gardžią ir gražią plutelę, kai pyragas iškepa orkaitėje. Patiekalui gali būti naudojama ir paukštiena ar net žuvis, bet svarbiausia, kad piemenų pyragas yra gardus, sotus ir lengvai pagaminamas.
Gana ilgai galvojau, kad reikėtų pabandyti, ir štai dabar pagaliau nusprendžiau imtis šio pyrago. Paskutinėje medžioklėje Diana dovanojo elniuką. Nusprendžiau sumalti man kliuvusią mėsą ir išsikepti piemenų pyragą.
Ingredientai
Apie 700 g maltos elnienos
1 didelis svogūnas, 1 morka ir 3 česnako skiltelės
Apie 700 g virtų bulvių
2 kiaušinio tryniai
100 g pieno
100 g kietojo ar puskiečio sūrio
Pagal skonį druskos, petražolių, kalendrų, juodųjų pipirų, žiupsnelis maltų kardamonų, imbierų ir muskatų, šiek tiek maltų paprikų, žvėrienos prieskonių
Santa Maria žuvies padažo ir Vorčesterio padažo
Gaminimas
Bulves išvirkite ir atvėsinkite. Mėsą sumalkite, apkepkite su prieskoniais ir atidėkite. Sutarkuotas morkas ir svogūnus kartu su smulkintais česnakais apkepkite svieste. Paskui suverskite daržoves į mėsą, suberkite didesnę dalį prieskonių ir druskos (maždaug arbatinį šaukštelį). Palikite šiek tiek pasitroškinti.
Į sumaltas ir atvėsusias bulves įmuškite kiaušinių trynius ir įpilkite pieno. Viską sumaišykite, įberkite druskos, muskatų, imbierų, kardamonų, pipirų ir smulkiai tarkuoto sūrio.
Mėsos ir daržovių mišinį sudėkite į kepimo indą, suplokite. Ant viršaus uždėkite bulvių košės ir viską gražiai išlyginkite. Papildomai galima pabarstyti sūrio.
Piemenų pyragą kepkite orkaitėje maždaug 40 minučių 180–200 laipsnių temperatūroje.