
LSMU Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centras, organizuoja 8 ak. val. mokymo kursus Veterinarinių-sanitarinių ir higienos reikalavimų įgyvendinimas laukinių gyvūnų medžioklėje skirtus asmenims, atsakingiems už sumedžiotų laukinių gyvūnų skerdenų veterinarinį-sanitarinį vertinimą.
Mokymo kursai vyks 2025 m. vasario mėn. 6 d. nuotoliniu būdu MS Teams aplinkoje.
Kursų dalyvių registracija nuo 9.00 iki 9.30 val., kursų pradžia 9.30 val.
Registracija ir platesnė informacija Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Facebook profilyje
Kas tai per kursai?
Šiuose kursuose srities specialistai medžiotojams moko apie ligas, būdingas laukiniams medžiojamiesiems gyvūnams, kaip atpažinti ligos rūšį pagal požymius ir nustatyti jos priežastis.
Kaip žinoma, laukiniai gyvūnai taip pat serga, ir jiems būdingos beveik tos pačios ligos, kaip ir žmonėms: virusinės, bakterinės, grybelinės ir parazitinės infekcijos. Kursų metu medžiotojai sužino, kaip nustatyti ligos priežastį, kokį pavojų ji kelia žmogui ir kaip elgtis su užkrėsto gyvūno mėsa.
Kokias teises stažuotojui suteikia kursų baigimo pažymėjimas?
Pagal Lietuvoje priimtus ES teisės aktus medžiojamųjų gyvūnų mėsa, prieš perduodant ją galutiniam vartotojui, turi būti iš anksto įvertinta. Šio kurso absolventai turi teisę tapti asmenimis, atsakingais už sumedžiotų laukinių gyvūnų skerdenų veterinarinį-sanitarinį vertinimą.
Į s a k y m a s Dėl sumedžiotų laukinių gyvūnų pirminio tikrinimo
Kodėl tai būtina?
Šiuo metu Lietuvoje vyksta kova su įvairiais virusais ir jų mutacijomis ne tik tarp žmonių, bet ir laukinių bei naminių gyvūnų populiacijose. Vienas pavojingiausių virusų, kurio vien paminėjimas kelia nerimą, yra Afrikinis kiaulių maras (AKM). Šis virusas toliau plinta visoje Europoje, įskaitant ir Lietuvą. Nuolat registruojami nauji AKM atvejai, todėl kyla rimta grėsmė vietinei faunai ir žemės ūkiui.
Be AKM, tebegyvuoja visos senosios ligos, įskaitant parazitines ligas. Kai kurios iš jų yra pavojingos žmonių sveikatai. Tai ypač aktualu šiuolaikiniame šunų pasaulyje, kur žmonės, siekdami kulinarinių pojūčių, dažnai valgo nepakankamai termiškai apdorotą mėsą.
Be to, yra naujų arba, galima sakyti, gerai pamirštų senų ligų, kurios vėl pasirodė Europoje. Pavyzdžiui, mėlynojo liežuvio liga arba snukio ir nagų liga, kuria gali užsikrėsti ir laukiniai kanopiniai gyvūnai.
Ši situacija paskatino susimąstyti apie būtinybę gilinti žinias ir supratimą apie gyvūnų ligas. Siekdamas geriau suvokti problemos mastą ir prisidėti prie situacijos gerinimo, nusprendžiau dalyvauti kursuose apie laukinių gyvūnų ligas, medžiojamų gyvūnų mėsos higieną ir maisto saugą. Šie mokymai suteikė galimybę sutikti kitus medžiotojus, dalytis patirtimi ir įgyti vertingų žinių iš ekspertų. Suvokdamas problemos rimtumą, noriu paskatinti kiekvieną investuoti į savo išsilavinimą, kad bendromis jėgomis padėtume sustabdyti ligų plitimą bei apsaugotume laukinius gyvūnus, ūkius ir žmones.
Baigę šiuos kursus medžiotojai giliau supranta laukinių gyvūnų infekcines ligas ir medžiojamų gyvūnų mėsos higieną. Tai padeda įvertinti gyvūno sveikatą ir suvokti, kaip ji gali paveikti maisto kokybę bei mūsų sveikatą. Medžiotojai mokosi atpažinti grėsmes ir atsakingai veikti, kad būtų užtikrintas saugus maisto tiekimo grandinės procesas.
Mokymų procesas reikalauja noro mokytis ir dalytis patirtimi. Tokie mokymai yra svarbūs ne tik laukinių gyvūnų apsaugai, bet ir maisto saugumui bei tvariai medžioklės praktikai užtikrinti.
Medžioklės receptai! Šerno galva maiše
Naujausias žurnalo numeris jau čia!

!PRENUMERUOKITE žurnalą!
