Patirtis

FACE naujienos. Šiais metais minima Europos žvėrienos savaitė0

Lapkričio pradžioje vyko Europos žvėrienos savaitė, kurią inicijavo Europos medžioklės ir laukinės faunos apsaugos asociacijų federacija (FACE). Ši kampanija buvo skirta informuoti apie žvėrienos naudą, pasiūlyti patrauklių istorijų, skanių receptų ir įžvalgių faktų, atskleidžiančių jos kelionę „nuo lauko iki šakutės“.

Europos žvėrienos savaitę medžiojamųjų gyvūnų augintojai pasitelkė aktyvią socialinės žiniasklaidos kampaniją, kad padidintų informuotumą apie žvėrienos naudą sveikatai, aplinkai ir kultūrai.
FACE ir jos nariai yra pasiryžę propaguoti medžiojamąją mėsą kaip tvarų maisto pasirinkimą. Europos medžiojamųjų gyvūnų mėsos savaitės tikslas – suvienyti medžiotojus, gamtosaugininkus ir maisto entuziastus, skatinant geriau suprasti ir vertinti medžiojamųjų gyvūnų mėsą kaip natūralų maisto šaltinį ir puoselėti jos turtingą skonį.

„Tausi medžioklė naudinga gamtai, žmonėms, vietos ekonomikai ir užtikrina sveiką maistą. Žvėrienos savaitė pabrėžia teigiamą medžioklės vaidmenį išsaugant ir valdant laukinių gyvūnų populiacijas, taip pat galimybę dalytis derliaus nauda su kitais“, – sakė FACE prezidentas Laurensas Hoedemakeris.
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) yra pasišventusi populiarinti medžiojamųjų gyvūnų mėsą kaip vieną iš tvariausių maisto produktų pasirinkimų. Europos žvėrienos savaitės tikslas – suvienyti medžiotojus, gamtosaugininkus ir maisto entuziastus, skatinant plačiau suprasti ir vertinti žvėrieną kaip natūralų maisto šaltinį, kartu mėgaujantis jos sodriais skoniais.

„Tvari medžioklė palaiko biologinę įvairovę, ekosistemų sveikatą ir tvarų maistą. Žvėrienos savaitė padėjo pasidalyti įžvalgomis apie teigiamą medžioklės vaidmenį išsaugant ir tvarkant laukinių gyvūnų populiacijas ir, kaip to rezultatais galima dalytis su kitais, – sakė LMŽD direktorius Laimonas Daukša. – Labai gerai, kad Europos žvėrienos savaitė sutapo su šv. Huberto diena. Nors medžiotojų globėjas minimas lapkričio 3 d., šventės miestuose, kaimuose, didelėse ir mažose medžiotojų draugijose vyko visą lapkričio pirmąją pusę.“

Jis pabrėžė, kad pagrindinis renginys neabejotinai buvo jau tradicija tapusi šventė Raudonės pilyje: „Šiemet sulaukėme ypač daug dalyvių ir svečių. Tradicija tapo ir Lietuvos sriubos virimo čempionatas, kuriame dalyvavo medžiotojų organizacijų ir klubų komandos. Ankstesniais metais būdavo išverdama 800–1000 litrų sriubos, o šiemet šis kiekis buvo dvigubai didesnis. Čempionato metu išvirta dvi tonos žvėrienos sriubos! Po degustacijos sriuba buvo išdalyta svečiams.“

Šalia didelių sriubos puodų ant didelės ugnies buvo kepamas visas elnias. Šventės svečiams ir Raudonės gyventojams pardavėjai siūlė įvairių žvėrienos produktų. Pirmąsias dvi lapkričio savaites tęsėsi šv. Hubertui skirtos šventės, vyko mišios ir specialios medžioklės, per kurias buvo patiekiami žvėrienos patiekalai.

„Informacija apie Europos žvėrienos savaitę mus pasiekė palyginti vėlai, tačiau sureagavome kaip galėdami greičiau. Susitarėme su žvėrienos perdirbimo įmonėmis ir parduotuvėmis, kad jos plačiau supažindintų su produkcija, receptais ir patiekalais, kuriuos galima įsigyti viešojo maitinimo įstaigose. Tačiau svarbiausia buvo šventė Raudonės pilyje, kuri, mūsų nuomone, pavyko puikiai!“ – pasidžiaugė L. Daukša.

Naujausias žurnalo numeris jau čia!

Susiję straipsniai

!PRENUMERUOKITE žurnalą!

LA.lv