Virtuvė

Afrikos skonis: biltongas0


Mėsa supjaustoma plonomis juostelėmis
Mėsa supjaustoma plonomis juostelėmis
Nuotrauka: Linda Dombrovska

Biltongas

Džiovintos mėsos tipas, kilęs iš pietinių Afrikos valstybių. Galima naudoti įvairių rūšių mėsą – pradedant jautiena, baigiant žvėriena. Mėsa supjaustoma juostelėmis išilgai raumenų skaidulų, marinuojama ir paskui džiovinama. Tipiškai biltongas gaminamas žiemą, kai šaltas ir sausas Pietų Afrikos oras daug geriau išdžiovina mėsą.

Grybelio ir bakterijų rizika tokiomis sąlygomis minimali. Norint imituoti Pietų Afrikos orą, galima arba įsigyti vaisių džiovyklę, arba pasigaminti tokią pačiam. Džiovinant biltongą svarbu, kad patektų oro, antraip gali prasidėti įvairūs mėsą gadinantys procesai.

Europietiškas biltongas

Stirnieną ar elnieną supjaustykite juostelėmis. Marinatui naudokite druską, pipirus, Vorčesterio padažą, šiek tiek acto. Pamarinuokite juos, įtrindami druska ir pipirais, užpildami šiek tiek acto ir Vorčesterio padažo. Palikite dienai vėsioje vietoje. Tada kabinkite džiovyklėje ir džiovinkite 24 valandas ar truputį ilgiau. Galima supjaustyti gabalėliais, užvakuumuoti ir vėliau valgyti kaip užkandį. Šis receptas skiriasi nuo mūsų platumoms žinomos basturmos, jis pagaminamas greičiau ir lengviau.

Europietiškas biltongas

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.