Medžioklės reikmenys

2019-ųjų 10×42 žiūronų penketukas0

Nuotrauka: Linda Dombrovska

Ilgą laiką manyta, kad visų topų viršūnėse yra du gigantai – Leica ir Swarovski, kuriuos lyginti būtų net pavojinga, bent jau viešai, nes šios kompanijos dėl to kartą netgi kreipėsi į teismą. Swarovski yra istorinis monstras, užėmęs didžiulę teritoriją, kurią visokiais būdais bando užkariauti ir Leica. Viena aišku: šių prekės ženklų produktai yra lygiaverčiai kainos atžvilgiu – abu labai brangūs. Kuris iš jų geresnis, sunku įvertinti, o ir apžvalgos skiriasi pagal tai, kas ir kokiu aspektu vertina.

Šiuodu gigantus kukliai seka kiti, aišku, irgi labai gerai žinomi prekės ženklai – Zeiss, Vortex ir pan. Pastaruoju metu kyla ir vienas naujokas, vis bandantis sudrumsti vandenį. Tai GPO – kompanija, įžengusi į rinką su aukštos kokybės produktais ir labai konkurencinga kaina. Svetainė Best Binoculars Reviews išleido geriausių žiūronų penketuką 10×42 kategorijoje. Ir kaip manote, kas triukšmingai iškilo į viršūnę? Būtent naujokas GPO.

GPO Passion HD 10×42

Iš tiesų pažvelgus į šiuos žiūronus stebina daug geresnis vaizdas ir rodikliai, nei manyta iš pradžių. Tai tik rodo, kad vystantis technologijoms galima pasiekti tokius pat gerus rezultatus, kokius siūlo žinomiausi gamintojai. Todėl šis produktas daugelyje atsiliepimų pavadintas geriausiais 2019-ųjų žiūronais.

Pliusai
Atstumas iki akies – 17 mm, ir jis didesnis nei daugelio kitų šios klasės žiūronų. Dėl to šie žiūronai puikiai tinka nešiojantiems akinius, nors kitiems šis rodiklis nėra svarbus. Vis dėlto malonu žinoti, kad įrenginys užtikrins platų matymo lauką be tamsių apskritimų.

GPO siūlo ir kokybiškus aksesuarus – tvirtą žiūronų krepšelį ir labai patogų dirželį žiūronams pasikabinti ant kaklo. Vienintelis trūkumas – dirželyje nėra segtukų, kad prireikus žiūronus galėtum greitai nusikabinti.
Vaizdo kokybė puiki, geriausia, ką gali pasiūlyti 10×42 žiūronai.

Reikia pasakyti, kad už palyginti žemą kainą, kuri tesudaro pusę to, ko prašo stambieji prekės ženklai, gaunate puikią kokybę. Šis aspektas yra didžiausias pliusas.

Minusai
Žiūronai nelengvi, ir nors ne tokie sunkūs kaip Vortex Razor UHD, lyginant su kitais 42 mm lęšių konkurentais šis įrenginys apysunkis. Reguliavimo mygtukas veikia gerai ir yra patogus, bet jo plastikinė apdaila kažkaip netinka prie aukštos įrenginio kokybės.

Kaina: 999 Eur

Nuotrauka: iš archyvo

Leica Trinovid HD 10×42

Puikus instrumentas bet kokiomis medžioklės sąlygomis. Šio prekės ženklo žiūronai yra galingi ir leidžia įvertinti aukštos kokybės žiūronų privalumus – vaizdas skaidrus, net ir sutemus, kai plika akimi mažai ką beįžiūri. Žiūronai yra svarbus įrankis, jeigu užduotis – rasti tinkamą stirniną ar taurųjį elnią. Svarbus gali būti bet kuris smulkiausias ragų niuansas.

Pliusai
Puikų įspūdį palieka palyginti nedidelis svoris ir dydis. Su šiais žiūronais galima stebėti ir iš labai arti: minimalus fokusavimo atstumas – 1,6 m. Aksesuarai – malonios išvaizdos ir patogūs, tik klausimas, kuris dirželis bus komplekte, nes jį reikia nusipirkti papildomai.
Minusai
Atstumas iki akies – 15 mm, kas nėra per mažai, bet jau galėtų pasijausti akinius nešiojantiems žmonėms, mat tada labai svarbu, kad vaizde nebūtų juodų kraštų. Jeigu akinių nenešiojate, šio aspekto nepajausite.
Kaina: apie 1150 Eur.

Nuotrauka: iš archyvo

Swarovski 10×42 SLC

Šie žiūronai geriausiais pripažinti 2015 metais, o nuo tada modelis patyrė kelis nedidelius pokyčius, bet iš principo tai yra tas pats puikus stebėjimo įrankis. Swarovski pristatinėti nereikia. Jeigu mokate už šį įrenginį 1750 Eur, mokate ir už garsiausio šios srities prekės ženklo pavadinimą.

Pliusai
Vaizdo kokybė – 10 iš 10. Ji tiesiogiai priklauso nuo medžiagų ir naudotų technologijų bei to, kas visa tai sudėjo. Taip pat ir aksesuarai – visada stebina sumanūs jų sprendimai, patogumas ir naujoviškos idėjos. Šioje srityje prekės ženklas išsiskiria iš kitų.
Minusai
Stebina tai, kad ryškumo reguliavimo mygtukas yra plastikinis ir jis iš tiesų neatitinka prekės ženklo sukurto kokybės ir aukštos kainos kombinacijos įvaizdžio. Taip, tai nedidelis niuansas, bet už tokią kainą šis dizaino elementas galėjo būti išspręstas geriau. Minimalus fokusavimo atstumas gana didelis – 3,2 m. Norint stebėti augalus ir vabzdžius iš arti, tai galėtų būti problema.
Kaina: 1750 Eur

Nuotrauka: iš archtvo

Vortex 10×42 Razor UHD

Nors Lietuvoje tai ne itin populiarus prekės ženklas, šis modelis jau pripažintas geriausiais 2020-ųjų žiūronais. Ir ne veltui, nes šis instrumentas užtikrina ir vaizdo kokybę, ir kitas funkcines ypatybes.
Vortex 10×42 Razor UHD

Pliusai
Nepaisant puikios lęšių apdorojimo technologijos, šie žiūronai yra su Abbe-Koenig prizme, kuri perteikia puikų vaizdą, nes atspindi 100 proc. šviesos. Prieš tai minėtuose žiūronuose naudojama Schmidt-Pechan prizmė irgi pasiekia beveik idealų rezultatą (atspindi 99,9 proc. šviesos). Vaizdo kokybė – 10 iš 10. Matymo laukas irgi įspūdingas. Palyginti nedidelis minimalus fokusavimo atstumas, taip pat labai smagūs aksesuarai.
Minusai
Žiūronų dydis ir svoris priskirtinas minusams. Abbe-Koenig prizmė didesnė, taigi žiūronai masyvesni ir sunkesni nei konkurentų. Ryškumo reguliavimo mygtukas funkcionaliai be trūkumų, bet atrodytų geriau, jeigu būtų, pavyzdžiui, su metaline apdaila, o ne plastikine.

Kaina: internete yra įvairių kainų, bet vidutiniškai apie 1300 Eur

Nuotrauka: is archyvo

Zeiss Conquest HD

Zeiss tikrai yra visavertis šio penketuko dalyvis ir bus puikus stebėjimo įrankis medžioklėje ar bet kokiu kitu atveju. Nors būtent Zeiss buvo Abbe-Koenig prizmės pradininkas, galų gale gamintojas grįžo prie Schmidt-Pechan prizmės dizaino, o pirmąjį naudoja tik 56 mm versijos žiūronuose. Greičiausiai tam, kad žiūronai būtų mažesni ir lengvesni, nors ir prarandant mažumėlę kokybės. Žiūronai labai panašūs į GPO Passion HD 10×42, nes panaši ir kainos kategorija. Šis modelis neturi jokių rimtų trūkumų, tad šie žiūronai yra universalus įrankis įvairiomis sąlygomis.

Pliusai
Atstumas iki akies – net 18 mm, kas yra labai gerai nešiojant akinius. Panaši kaina kaip GPO ir Leica, išlaikant labai gerą kokybę. Matymo lauko atžvilgiu labai panašūs į Vortex modelį.
Minusai
Apskritai nėra jokių minėtinų minusų, kuriais šie žiūronai skirtųsi nuo kitų.
Kaina: 1145 Eur

Išvados

Tiesą sakant, būtų labai sunku iš šio penketuko išsirinkti žiūronus, nes visi jie labai panašūs, o pasirinkęs bet kuriuos iš esmės neprašausi. Greičiau reikia vertinti kiekvieno modelio pliusus ir minusus, atsižvelgiant į kainą ir prieinamumą. Kalbant apie kainą, GPO kokybės ir kainos santykis iš tiesų geriausias. Galų gale pasirinkimą turbūt nulems tai, kuris prekės ženklas mieliausias širdžiai.

Nuotrauka: iš archyvo

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose.

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.