Nuotraukos ir receptas: Daivaras Rybakovas
Jurbarko rajono politikas, savo krašto patriotas ir medžiotojas Daivaras Rybakovas turi dar vieną pomėgį ir ateities idėjų pagrindą – kulinariją. Mūsų žurnalas jau publikavo vieną Jurbarko rajono savivaldybės tarybos nario pasiūlytą unikalų receptą Mėsa avies skrandyje… duobėje. Metų sandūroje jis pasidalijo nauju kulinarijos perlu – šerno šono vyniotiniu.
Ingredientai
Nedidelio šerno (pernykščio) šonkauliai
Apie 2 valg. š. druskos
1–2 valg. š. juodųjų pipirų
1–2 skiltelės česnako
Apie 200 g saulėje džiovintų pomidorų
Aliejus
200 g Parmos sūrio
Gaminimas
Imame pernykščio šerniuko šoną. Pašaliname kaulus, pradėdami nuo stuburo viršaus iki pat krūtinkaulio ir nuo kulšies iki krūtinkaulio priekio. Išeis kaip kilimėlis, kur kartu liks pilvo plėvė, viršutinis šonkaulių sluoksnis ir karbonadas. Pašalinus kaulus, galima išpjauti ir tarpšonkaulių raumenis. Būtina prisiminti žarnyno srityje nuimti vidinį pilvo plėvės sluoksnį – jis gali suteikti patiekalui nemalonų kvapą.
Sauso marinavimo stiliumi mėsą iš vidaus įtriname druska, pipirais ir spaustais česnakais. Paliekame įsigerti vieną parą.
Kitą dieną saulėje džiovintus pomidorus susmulkiname su aliejumi. Šia mase įtriname mėsą iš vidaus. Ant viršaus tolygiai užtarkuojame Parmos sūrio.
Mėsą tvirtai susukame, įvyniodami viską į karščiui atsparią maistinę plėvę. Paskui vyniotinį aprišame virvele pagal rūkytos mėsos vyniotinio pavyzdį. Vėliau viską įvyniojame į du folijos sluoksnius.
Tokį vyniotinį galima kepti orkaitėje, ant laužo (anglių), rūkykloje ar kepsninėje. Gaminti truks maždaug 2,5 val. Penkiolika minučių prieš baigiant kepti vyniotinį, viršuje galima plėvelę praplėšti, kad mėsa paskrustų ir taptų traški. Patiekiame karštą, su ar be garnyro. Skanaus!