Spirgais Latvijoje vadinami kepinti kiaulienos taukai su prieskoniais ir inkstais. Medžioklė su varovais – idealus laikas gaminti spirgus dėl trijų priežasčių: dažniau įmanoma sumedžioti šerną, rudenį ir žiemą jie riebesni, o trečia – žiemą labiau norisi ko nors sotaus.
Šerno taukai idealiai tinka spirgams kepti, o Latvijoje šis gardėsis gaminamas nuo seno. Yra du variantai, kiekvienas savaip geras. Pirmasis – pagaminti spirgai nukošiami, dar pačirškinami su svogūnais ir patiekiami su virtomis bulvėmis, kukuliais ar žirniais. Antrasis – spirgai dedami į stiklainius nenukošti ir laikomi šaldytuve.
Žiemos varianto ingredientai
Šerno taukai ir lašiniai
Druska, 1,5 a. š. kilogramui
Juodieji pipirai grūdeliais ir malti, pagal skonį
Lauro lapai, 3–4 vnt. kilogramui lašinių
Pagal skonį inkstų
Gaminimas
Lašinius ir taukus supjaustykite smulkiais gabalėliais. Jeigu pasitaiko nedaug mėsos, didelės bėdos nebus. Viską dėkite į puodą ir kaitinkite. Druską, pipirus ir lauro lapus galite dėti iškart.
Inkstus patariama išmirkyti vandenyje ir sudėti į spirgus žalius. Kad ištekėtų viduje likęs kraujas, inkstus galima atskirai pavirti ir tada supjaustyti.
Spirgus kaitinkite, kol jie tampa pusiau permatomi, auksinės spalvos, o pasėmus šaukšte toliau burbuliuoja. Tada sudėkite gabalėliais supjaustytus, mano atveju – apvirtus inkstus ir kaitinkite, kol vėl pradeda burbuliuoti.
Stiklainius ir dangtelius sterilizuokite orkaitėje ar verdančiame vandenyje (tokiu atveju nusausinkite). Spirgus į stiklainius išpilstykite karštus ir padėkite atvėsti, paskui laikykite šaldytuve. Galima laikyti pusmetį ir ilgiau.