
Pasta carbonara – vienas populiariausių ir mėgstamiausių italų virtuvės patiekalų, išsiskiriantis savo paprastumu ir rafinuotu skoniu. Šiandien pasta carbonara yra mėgstamas patiekalas visame pasaulyje, simbolizuojantis itališkos virtuvės paprastumą ir eleganciją. Nors jo kilmė iki šiol nėra visiškai išaiškinta, patiekalas įkūnija tradicines vertybes ir yra laikomas vienu klasikinių Romos patiekalų (cucina romana).
Ingredientai (4 porcijoms)
• 400 g spagečių
• 150 g šernienos šoninės (plonais gabalėliais arba kubeliais)
• 3 kiaušinių tryniai
• 1 kiaušinis
• 50 g Parmigiano Reggiano sūrio (tarkuoto)
• 50 g Pecorino Romano sūrio (tarkuoto)
• 2 česnako skiltelės (pasirinktinai)
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• Juodieji pipirai (šviežiai malti)
• Druska (spagečių vandeniui)
Paruošimas
Verdami makaronai:
– Dideliame puode užverdamas vanduo ir įberiama druskos.
– Suberiami spagečiai ir verdama iki al dente (paprastai 1–2 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės). Paliekamas vienas puodelis šio vandens.
Kepama šernienos šoninė:
– Ant vidutinės ugnies įkaitinama didelė keptuvė ir įpilama alyvuogių aliejaus.
– Sudedami šernienos gabaliukai ir apkepami, kol tampa auksinės spalvos ir traškūs (apytikriai 5–7 minutes). Išimami iš keptuvės.
– Šaldytuve taip pat turėjau pora užsilikusių pievagrybių, juos supjausčiau ir apkepinau.
– Jei norisi, galima įdėti sukapotą česnako skiltelę dėl aromato. Išimama iš keptuvės.
Ruošiamas padažas:
– Dideliame dubenyje sumaišomi kiaušinių tryniai ir vienas sveikas kiaušinis.
– Keptuvėje ant nedidelės ugnies suberiami abiejų rūšių sūriai. Supilami kiaušiniai. Gerai išmaišoma, kol susidaro vienalytė masė.
– Jei padažas atrodo per tirštas, įpilama šiek tiek palikto vandens nuo makaronų, praskiedžiama iki kreminės konsistencijos.
– Įberiama šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Padažas sumaišomas su šonine ir makaronais:
– Į paruoštą sūrio padažą sudedamos visos apkeptos sudėtinės dalys ir makaronai. Sumaišoma, kad makaronai visiškai pasidengtų sodriu padažu.
– Energingai maišoma.
– Patiekiama, kol karšta, pabarsčius tarkuotu Pecorino Romano sūriu ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Ši šernienos šoninės carbonara klasikiniam itališkam patiekalui suteikia laukinio ir ryškesnio skonio niuansą, išryškinantį intensyvų mėsos aromatą. Bon appétit!
Informacija! Pavadinimo kilmė
Pavadinimas carbonara kilęs iš italų kalbos žodžio carbone, reiškiančio anglį. Tai gali būti susiję su:
* angliakasiais. Vienas populiariausių paaiškinimų – šį patiekalą iš pradžių gamino angliakasiai Apeninų kalnuose, nes jo sudėtinių dalių (kiaušinių, kiaulienos, sūrio, makaronų) buvo lengva gauti ir juos laikyti;
* pipirų panašumu į anglies dulkes. Egzistuoja versija, kad pavadinimas susijęs su šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kurie maiste primena anglies dulkes.
Pasta carbonara šiuolaikinė forma, gali būti, atsirado po Antrojo pasaulinio karo:
* XX a. ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje Romos apylinkėse amerikiečių kariai išplatino jiems žinomus produktus, pavyzdžiui, šoninę ir kiaušinių miltelius.
* Šiuos produktus italų virtuvės šefai naudojo sotiems ir paprastiems patiekalams, pritaikytiems jų virtuvei, kurti.
Klasikinėje pasta carbonara naudojamos tik kelios sudėtinės dalys:
* Kiauliena: dažniausiai guanciale (kiaulių žandai) arba pancetta (šoninė).
* Kiaušiniai: jie suteikia padažui kremiškumo nenaudojant grietinėlės (kuri nėra autentiška).
* Sūris: tradiciškai Pecorino Romano, kuris suteikia sūrumo ir pikantiško skonio.
* Pipirai: šviežiai malti juodieji pipirai suteikia patiekalui būdingą aromatą.
* Makaronų rūšis: dažnai naudojami spagečiai, tačiau galima naudoti ir rigatoni arba fettuccine.
Pasta carbonara yra puikus pavyzdys, kaip paprastos sudėtinės dalys ir kūrybiškas požiūris gali sukurti nepamirštamą skonį. Jos istorija, apipinta legendomis ir istoriniais įvykiais, suteikia patiekalui dar daugiau vertės ir žavesio.
Ar tai bus ta pati pasta carbonara, jei įdėsime pievagrybių?
Techniškai tai nebėra autentiška carbonara, tik gardi variacija. Italams tradiciniai receptai yra labai svarbūs, todėl įdėjus pievagrybių sąžininga būtų šį patiekalą pavadinti carbonara su pievagrybiais.