
Medžioklė nėra tik laimikio gavimo procesas, bet ir pagarba bei atsakomybė, kylanti šiam sumedžiotam gyvūnui. Jei sumedžiotas elnias, tada viskas iš šio gyvūno turi būti panaudota: mėsa – sultingiems kepsniams ir troškiniams, kaulai – sočiam sultiniui, ragai – garbingam trofėjui. Bet man ypač svarbios visada buvo būtent kepenys. Kol šviežios, jos būna blizgios, tamsiai raudonos spalvos – idealios paštetui. Aš ruošiu paprastai, bet žinovai supranta – šis paštetas ypatingas ne dėl sudėtingos gamybos, o dėl meilės ir rūpesčio, kuriuos sudedu į kiekvieną žingsnį. Šis paštetas yra tikrai prabangus patiekalas, kuriame susijungia unikalus elnienos kepenų skonis su vištienos kepenėlių švelnumu ir aromatingų žolelių bei daržovių gausa. Paruoštas su meile ir rūpesčiu paštetas taps kulinariniu šedevru ant jūsų stalo.
Ingredientai
• 1 elnio kepenys, supjaustytos
• 1 pakuotė vištienos kepenėlių, supjaustytų
• 4 dideli svogūnai, supjaustyti
• 3 morkos, supjaustytos
• 4 salierų stiebai, supjaustyti
• 2 saldžiosios paprikos, supjaustytos
• Pora lauro lapų
• 1 a. š. džiovintų čiobrelių
• 1 a. š. džiovintų rozmarinų
• 5 kvapieji pipirai, susmulkinti
• 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
• 2 v. š. medaus
• 150 ml raudonojo vyno
• 150 ml iš anksto paruošto sultinio
• 100 g sviesto
• Grietinėlės (iš akies, kad nebūtų per skysta)
• 50 g šernienos lašinukų, smulkiai pjaustytų
• Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Paruošimas
1. Paruošiame pagrindą. Didelėje keptuvėje įkaitiname smulkiai supjaustytus šernienos lašinukus, kol jie taps auksinės spalvos ir pradės skleisti aromatą. Perdedame į dubenį, kuriame toliau kartu troškinsime kitas pašteto sudėtines dalis.
Didelėje keptuvėje apkepiname svogūnus, tada morkas, salierus ir paprikas. Kepame ant didokos ugnies, kol daržovės taps auksinės spalvos. Kepdami įdedame truputį medaus, kad daržovės šiek tiek karamelizuotųsi, ir perdedame į dubenį prie šernienos lašinukų.
2. Paruošiame kepenis. Elnienos ir vištienos kepenėles nuplauname po šaltu vandeniu ir nuimame nereikalingas plėves. Kepenėles supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais, kad jos greičiau iškeptų.
3. Sudedame prieskonius. Įdedame čiobrelių, rozmarinų, kvapiųjų pipirų, lauro lapų ir saldžiosios paprikos miltelių. Išmaišome, kad prieskoniai tolygiai susimaišytų su kepenėlėmis. Kepame 5–7 minutes, kol kepenys pradeda keisti spalvą, bet viduje dar išlieka šiek tiek rausvos.
4. Pagardiname vynu ir medumi. Įdedame medaus ir įpilame raudonojo vyno. Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol vynas ims garuoti ir tirštėti. Perdedame į dubenį su daržovėmis. Į indą dedami ir lauro lapai.
5. Supilame sultinį ir toliau verdame ant silpnos ugnies dar 10 minučių, kol skysčio nugaruos, o visos sudėtinės dalys gerai susimaišys.
6. Sutriname ir įdedame sviesto. Indą nukeliame nuo ugnies, išimame laurų lapus. Visas mišinys sutrinamas trintuvu iki vientisos, šilkinės konsistencijos.
Kai mišinys šiek tiek atvėsta, įdedame minkšto sviesto ir vėl triname trintuvu. Jei masė per tiršta ir norisi skystesnės, galima įpilti grietinėlės.
Kad masė būtų ypač švelni, prieš pilant į indus ją reikia perkošti per sietą.
7. Serviravimas ir laikymas. Paštetą perpilame į indelius ir leidžiame atvėsti. Dėl dar išskirtinesnio skoniui ir tekstūros paštetą apipilkite lydyto sviesto sluoksniu ir prieš patiekdami palaikykite šaldytuve mažiausiai keturias valandas.
Patarimai
• Patiekite su šviežiai kepta duona, skrebučiais ar daržovių griežinėliais.
• Šis paštetas puikiai dera su bruknių ar juodųjų serbentų uogiene, kuri suteikia saldžiarūgštį akcentą.
Šis receptas yra puikus būdas gamtos gėrybėms pagerbti, autentišką skonį jungiant su šiuolaikišku kulinariniu požiūriu.
Informacija. Kodėl sveika valgyti elnio kepenis?
Elnio kepenys yra vienas maistingiausių produktų, kuris saikingai vartojamas yra netgi labai sveikas. Šios kepenys išsiskiria dideliu vitaminų, mineralų ir baltymų kiekiu. Štai keletas faktų apie tai, kodėl elnių kepenys yra vertingos:
1. Gausus geležies šaltinis. Elnio kepenyse yra daug geležies, kuri yra svarbi raudoniesiems kraujo kūneliams ir deguonies pernešimui organizme. Ypač naudinga žmonėms, kuriems yra geležies deficito anemija, arba turintiems didelį fizinį krūvį.
2. Gausu vitamino A
Elnių kepenys yra puikus retinolio (vitamino A) šaltinis, kurio reikia:
– geram regėjimui,
– sveikai odai,
– imuninei sistemai stiprinti.
3. B grupės vitaminai. Elnių kepenyse gausu vitamino B12, kuris skatina nervų sistemos veiklą ir padeda gaminti energiją. Jose taip pat yra kitų B grupės vitaminų, pavyzdžiui, folio rūgšties ir riboflavino, kuris palaiko ląstelių metabolizmą ir smegenų veiklą.
4. Baltymų šaltinis. Jos yra aukštos kokybės baltymų, būtinų raumenims augti ir atsinaujinti, šaltinis, be to, užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą.
5. Antioksidantai ir mineralinės medžiagos. Sudėtyje yra seleno ir cinko, kurie veikia kaip antioksidantai ir padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Cinkas stiprina imuninę sistemą ir skatina sveiką odos būklę.
6. Mažo kaloringumo produktas. Nepaisant didelės maistinių medžiagų koncentracijos, elnienos kepenys neturi daug kalorijų ir yra tinkamos subalansuotai mitybai.
Svarbios pastabos
Saikas yra svarbu! Kepenys yra labai koncentruotas vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl norint išvengti vitamino A perdozavimo rekomenduojama jas vartoti saikingai. Elnienos kepenys yra puikus natūralus produktas, galintis puikiai papildyti maistinių medžiagų kiekį organizme skatinant bendrą sveikatą ir gerą savijautą.
Naujausias žurnalo numeris jau čia!

!PRENUMERUOKITE žurnalą!
