Patirtis

Naudingi patarimai. Kanopinių apdorojimas0

Nuotrauka: iš archyvo

Mūsų didžiųjų kanopinių ir iš principo bet kurių kitų elninių ar net Afrikos antilopės pirminis apdorojimas nesiskiria, neskaitant smulkių niuansų. Skiriasi vien tik kiekvieno patirtis ir įgūdžiai, o pagrindiniai principai visai paprasti.
Pirmiausia ir svarbiausia gyvūną išvėdinti, t. y. išleisti vidurius. Tai galima padaryti iškart miške, išskyrus šernus dėl afrikinio kiaulių maro rizikos. Dažnai gyvūną daug lengviau išvėdinti kaip tik miške, nes tada lengviau jį gabenti, mat šis tampa lengvesnis. Žinoma, reikia turėti omenyje, kad laimikio vėdinti negalima, kai pakeliui į medžiotojų namelį ar apdorojimo vietą yra didelė tikimybė jį ištepti – įmerkti į purvyną. Jei nešvarumų galėtų patekti į pilvo ertmę ar krūtinės ląstą, miške geriau nevėdinti. Taip pat svarbu prisiminti, jog yra tam tikrų sąlygų, į kurias reikia atsižvelgti, kad žvėriena nesugestų.

Vasarą karštu oru sumedžiotą stirniną reikia išvėdinti kuo greičiau. Taip pat tokiu laiku reikia padaryti viską, kad šūvis būtų švarus – nebūtų peršautas skrandis ar žarnos. Atvirai kalbant, mažai kas dvokia baisiau už vasarą peršautu pilvu išsipūtusią stirną!

Vėdinimas

Daugelis laiko tai gana nemaloniu procesu, nors viskas priklauso nuo požiūrio. Jei sumedžiojai gyvūną, tai padaryk viską iki galo – nuo sumedžiojimo akimirkos iki gardaus patiekalo ant stalo, kitaip vadintis medžiotoju nedera! Nuotraukose matyti, kaip dorojamas briedis, bet iš principo visi šie žingsniai atliekami ir dorojant elnią, stirną ar šerną.

Vienintelis didelis skirtumas tas, kad briedis didelis, todėl jį apdorojant labai pravers papildomos rankos.

Gyvūnas paguldomas ant nugaros. Paprastai vienas medžiotojas palaiko gyvūną už kojų, kad šis nevirstų

Pjaunama peiliu po oda, nepažeidžiant pilvo plėvės. Patinams pirmiausia nupjaunamas pasididžiavimas. Apdorojant miške oda įpjaunama iki krūtinės ląstos, stirnai galima pjauti iki kaklo. Yra šalių, kuriose, vėdinant gyvūną, atveriama ir krūtinės ląsta, nes taip lengviau išimti visus vidaus organus. Stirnos krūtinės ląstą galima atverti peiliu, bet briedžiui ar tauriajam elniui tai padaryti nebus taip paprasta

Tai padarius pilvo plėvė atsargiai perpjaunama nuo tarpukojo iki krūtinės ląstos nepažeidžiant žarnų ar skrandžio, priešingu atveju laukia nemaloni patirtis. Galima naudoti peilį specialiais tam pritaikytais ašmenimis

Atverta pilvo ertmė

Iš esmės, jei išangė apipjauta teisingai, tiesioji žarna laukan išeina gana lengvai

Atveriant briedžio krūtinės ląstą pravers papildomos rankos diafragmai atidalyti. Ji skiria pilvo ertmę nuo krūtinės ląstos

Atidalijus diafragmą toliau vėdinti galima dviem būdais: arba paliekant kepenis ertmėje, arba jas išpjaunant. Pavojingiausias momentas – stemplės pjovimas, nes dažnai joje būna maisto, kuris gali išsilieti krūtinės ląstoje. Todėl pjaustyti reikia apdairiai, prilaikant ir neleidžiant žaliajai masei išsiveržti iš stemplės ar skrandžio. Tada gyvūnas paverčiamas ant šono ir vidaus organai atsargiai išverčiami laukan, peiliu atsargiai atidalijant vietose, kur jie dar tebesilaiko prie kūno. Viską teisingai išdorojus pilvo ertmė ir krūtinės ląsta lieka švarios
9584 Jei kuris nors vidinis gyvūno organas atrodo nenormaliai, jokiu būdu negalima jo palikti miške. Šiuo atveju briedžio kepenyse buvo nustatyta parazitų. Palikus kepenis miške parazitų gyvenimo tikslas tęstųsi toliau

Kaip nupjauti kojas

Šis procesas tarp kanopinių rūšių taip pat nesiskiria. Didžiausias iššūkis – surasti tinkamą sąnario vietą. Pjaunant per žemai nieko neišeis, pjaunant per aukštai galima perpjauti užpakalinių kojų sausgyslę, tad nebus už ko pakabinti skerdenos medžiotojų namelyje ar aušykloje. Puiki vieta pjauti – šiek tiek žemiau sąnario. Ją rasti lengviau, kai jau esi kelis kartus pats atlikęs šią procedūrą.

Aplink koją pjaunama oda. Dėmesio: šiuo momentu peilis gali sparčiai atšipti, jei ant kojos bus smėlio ir purvo

Apipjovus odą stipriau spaudžiant peilį nupjaunamos sausgyslės. Tuomet sąnarį galima palyginti lengvai nulaužti

Limituojamus medžiojamuosius gyvūnus galima pergabenti, jei šie pažymėti žymekliu arba užpildžius medžioklės lapą ir turint leidimą. Atlikus visus formalumus gyvūną galima perkelti iš sumedžiojimo vietos

Pjaunant kojas svarbu neperpjauti didžiųjų užpakalinių kojų sausgyslių, kitaip nebus įmanoma pakabinti skerdenos medžiotojų namelyje

Kaip nupjauti galvą

Esama medžiotojų būrelių, kuriuose gyvūnui padalyti naudojamas pjūklas ar kirvis. Iš esmės laimikį padalyti galima peiliu. Galvos nukirsti ar nupjauti nereikia – keli pjūviai peiliu ir ši visai paprastai nusiima. Reikia surasti pirmą slankstelį iškart už ausų, odą apipjauti, atidalyti stemplę ir trachėją bei raumenis. Tada galva tiesiog nukrinta.

Stirna: vieta, kur galva susijungia su stuburu. Peilio nereikia laužti, grūsti vidun ar per jėgą bandyti sutraiškyti kremzlę. Atidžiai pjaunant viskas ir taip lengvai pavyksta

Pirminis apdorojimas. Vidaus organai

Kai norite gyvūną brandinti aušykloje, geriausia tai daryti su visu kailiu. Tada gyvūnams reikia nupjauti kojas, galvą ir išvėdinti. Tinkamoje temperatūroje gyvūną šitaip galima laikyti net 21 dieną. Taip mėsa neapdžiūva, užtat puikiai fermentuojasi.

Vieta, kur kepenys susijungia su pilvo plėve. Paprastai kepenys tiesiog išpjaunamos ir išimamos. Galima vidaus organus išimti ir paliekant kepenis pilvo ertmėje

Kaip inkstas taukuose – yra toks posakis. Inkstai išties būna taukuose, ypač vėlai rudenį, ir laikosi prisitvirtinę prie stuburo

Išpjaunant išangę reikia itin atsargiai apčiupinėti šlapimo pūslę, ypač kalbant apie elnią ar šerną rujos metu. Jei šlapimo pūslė pilna, įpjovus galima užteršti visą pilvo ertmę. Geriau ją išpjauti tvirtai prilaikant viena ranka, kad niekas neprabėgtų

Gyvūną apdoroti lengviau pakabinus žemyn galva. Čia atverta stirnos pilvo ertmė ir išpjauta išangė. Taip pat atverta ir krūtinės ląsta, o visus vidaus organus galima atsargiai, palengva išleisti žemyn

Nuotraukoje labai aiškiai matyti pilvo plėvė. Ją atidalijus galima pasiekti krūtinės ląstą

Stirnos vidaus organai atvertoje krūtinės ląstoje. Matyti blužnis ir skrandis

Išimti stirnos plaučius lengva, atvėrus krūtinės ląstą. Briedžių, elnių ir šernų trachėja atidalijama ir ištraukiama per krūtinės ląstą, o plaučiai ir širdis ištraukiami pilvo ertmės kryptimi

Širdis visuomet būna tarsi maišelyje, iš kurio ją reikia išpjauti

Išpjauta širdis atveriama, perpjaunant skilvelius kraujo krešuliams išimti

Išvėdinta elnio krūtinės ląsta

Žiemą doroti laimikį paprasčiau – tada galima pasinaudoti oro sąlygomis vėsinant laimikį

Padalijimas

Pjūklas ar kirvis? Tai priklauso nuo kiekvieno medžiotojų kolektyvo tradicijų ir dalytojo gebėjimų. Padalijus kaulus kirviu paprastai mėsoje būna daug kaulų skeveldrų, o padalijus pjūklu skeveldrų nebūna. Tai didelis privalumas pjūklo naudai. Didžiąją dalį padalyti galima peiliu. Dar vienas esminis klausimas: kaip kolektyvas dalija laimikį po medžioklės varant – dideliais gabalais ar mažesniais? Daugelis kolektyvų laimikį padalija gana mažais gabalėliais, kad kiekvienas gautų po nedidelį kiekvienos kūno dalies gabalėlį. Šio leidinio autoriai labiau palaiko didelių, aiškių gabalų idėją, bet šįsyk nuotraukose neparodysime, kaip galima padalyti skerdeną.

Peiliu pjaunant tarp menčių ir krūtinės ląstos galima labai lengvai nupjauti priekines kojas su visomis mentėmis
Teisinga pjūvio kryptis – palei krūtinkaulį
Norint nupjauti užpakalines kojas reikia susirasti klubo sąnario vietą ir apipjauti, kol atsiveria kaulo galva
Belieka nupjauti aplink šlaunį likusią mėsą ir koja atskirta. Pjauti reikia apdairiai, kad geriausias gabalas kepsniui nebūtų sudarkytas
Filė vieta
Perpjauta briedžio krūtinės ląsta
Priekines kojas galima sukapoti į kelis gabalus, kad vėliau būtų paprasčiau gaminti
Vieta, kur kertama ar pjaunama priekinė koja, atidalijant blauzdą
Mentę galima padalyti per pusę
Kapojant visada būna skeveldrų. Nukirsta užpakalinės kojos blauzda, sąnario vieta
Užpakalinę kulšį galima sukapoti ar supjaustyti tarsi griežinėliais su kaulu per vidurį. Iš tokio griežinėlio išeis puikus gabalas kepimui. Sukapojus kulšį mažais, neaiškiais gabalėliais iš jų galima gaminti kotletus ir guliašą
Atidalytas šonkaulių gabalas
Kad vėliau gaminti šonkaulius būtų lengviau, galima padalyti juos mažais gabalėliais
Jei pataikyta į krūtinės ląstą, ant šonkaulių gali būti didelių hematomų. Tokie gabalai maistui vartoti netinka. Paprastai hematomos tiesiog nupjaunamos
Peršauta užpakalinė kulšis. Tinka tik lapėms vilioti
Karbonado pjovimas nuo stuburo – rimtas uždavinys
Neatsargiai dalijant sugadintas briedžio karbonadas. Karbonadas – vienas geriausių mėsos gabalų
Medžiotojų namelyje paruošta mėsos porcija
Padalijus svarbu nuvalyti trinką mėsai kapoti, kad būtų galima ja vėl naudotis
Laimikio blauzdikauliai – iš jų išeis puikus sultinys
Gylio lervos elnio nugaroje
Nuo karbonado nupjaunamos plėvės
Neaiški kaklo dalis, kurią bus galima panaudoti troškiniui
Stuburas sukapojamas gabalėliais, iš kurių galima virti sriubą
Kaklą galima padalyti mažesniais gabalėliais, kad išeitų geresnis troškinys orkaitėje
Padalytas kaklas
Dubens kaulas, pjaunamas pjūklu

Stirnino apdorojimas ir mėsos vakuumavimas. Praktiški patarimai

LA.lv