Patirtis

ĮDOMU! 7 priežastys, kodėl verta rinktis laukinių gyvūnų mėsą0

Nuotrauka: iš archyvo

Vienas pagrindinių dalykų, dėl ko einame į medžioklę, – tai galimybė gauti laukinės, natūralios mėsos. Tai lyg maloni premija šalia pačios medžioklės džiaugsmo.

Yra medžiotojų, kurie sumedžioja tik tiek, kiek patys suvartoja. Tarp jų ir buvę vegetarai ar veganai, supratę, kad laimingiausia ir sveikiausia mėsa – būtent ta, kurią suteikia gamta. Jie medžioja tiek, kiek reikia sau ir šeimai. Deja, žodis „mėsininkas“ šiandien dažnai skamba tarsi įžeidimas, bet žvėrienos svarbos pamiršti ar menkinti negalima. Štai kelios svarbios priežastys, kodėl verta rinktis žvėrieną ir įtraukti ją į savo mitybą.

1. Natūraliausias bioproduktas

Laukiniai gyvūnai maitinasi tuo, ką randa gamtoje, prisitaikydami prie metų laikų ir prieinamų resursų. Skirtingai nei fermose auginamų gyvūnų, jų mitybos nevaldo žmogus, nenaudojamos jokios papildomos pašaro priemaišos. Todėl laukinių gyvūnų mėsa yra vienas iš švariausių, autentiškiausių bioproduktų.

2. Aukšta maistinė vertė ir mažiau riebalų

Stirnienoje ar elnienoje riebalų kiekis yra gerokai mažesnis nei jautienoje. Jautienoje riebalai gali sudaryti nuo 10 iki 20 proc., o laukinėje mėsoje jų būna žymiai mažiau. Todėl tai liesesnis ir sveikesnis pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi sveikata.

3. Geležies ir mineralų šaltinis

Laukinių gyvūnų raumenys yra prisotinti mioglobino – baltymo, padedančio kaupti deguonį raumenyse. Todėl laukinė mėsa turi daugiau geležies nei vištiena, kiauliena ar jautiena ir padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą bei energiją.

4. Stiprus, ryškus skonis

Aktyvus gyvenimas gamtoje suformuoja tankesnę raumenų struktūrą ir sodresnį skonį. Laukinė mėsa turi savitą, intensyvų skonį, kuris iškart primena mišką ir laisvę. Tai idealus pasirinkimas tiems, kurie nori pajusti tikrą gamtos skonį. Kai kas sako, kad jiems nepatinka laukinės mėsos skonis – bet tai yra tikros mėsos skonis! Tai ne trūkumas, o didžiulis privalumas.

5. Tvarus maisto pasirinkimas

Medžioklė yra svarbi gamtos valdymo dalis – atsakinga gyvūnų populiacijų kontrolė padeda išlaikyti pusiausvyrą tarp gyvūnų ir aplinkos. Rinkdamiesi laukinių gyvūnų mėsą, remiame ne tik atsakingą maisto vartojimą, bet ir ilgalaikę gamtos apsaugą. Skirtingai nei pramoninė žemdirbystė, reikalaujanti masinio miškų kirtimo, medžioklė palieka itin mažą ekologinį pėdsaką.

6. Viskas panaudojama

Medžiotojai visada stengiasi išnaudoti kuo daugiau gyvūno dalių: mėsą, odą, kaulus, riebalus. Tai pagarbus požiūris į gyvūną ir gamtą – niekas neišmetama, mažinama maisto švaistymo problema, kuri šiandien ypač aktuali.

7. Senos tradicijos dalis

Žvėriena yra dalis mūsų kultūrinio paveldo – daug senesnė už gyvulių auginimą. Ji pasakoja apie žmogaus gebėjimą gyventi harmonijoje su gamta, apie pagarbą gyvūnui ir gebėjimą atsakingai naudoti tai, ką gamta suteikia.

Susiję straipsniai

Žvėrienos patiekimas ant stalo yra puikus medžioklės proceso užbaigimas. Mes vis primename, kad šūvio paleidimas – tik maža viso proceso dalis. Tai sunku suprasti tiems, kurie patys nemedžioja arba nepritaria medžioklei, jiems atrodo, kad medžiotojai tik žudo. Bet tai netiesa. Medžioklės esmė – gamtos pažinimas, išgyvenimo instinktas, o galiausiai – galimybė mėgautis natūraliu, tikru, švariu maistu.

!PRENUMERUOKITE žurnalą!

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.