Aktyvus varyminių medžioklių sezonas tęsiasi. Tai pats geriausias metas sumedžioti savo svajonių trofėjų arba prisidėti prie elnių populiacijos reguliavimo, nes ne paslaptis, kad jų skaičius Lietuvoje auga, o ūkininkai ir miškininkai vis dažniau skundžiasi šių gyvūnų daroma žala. Todėl medžiotojai aktyviai medžioja elnius.
Vienas iš medžiotojų etikos principų – kuo pilniau panaudoti sumedžiotą gyvūną, neprarandant nieko, kas gali būti naudinga. Tai galioja ir medžioklės produktams – mėsai bei subproduktams. Štai neįprastas receptas, paremtas šimtmečius gyvuojančiomis tradicijomis daugelyje pasaulio šalių, tačiau mūsų platumų medžiotojus jis gali netikėtai nustebinti.
Recepto autorius Daivaras Rybakovas
Tai buvo paprasta diena. Staiga į feisbuką atkeliauja žinutė nuo medžiotojo, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Jurbarko skyriaus vedėjo Daivaro Rybakovo. Nuotrauka ir trys keisti daiktai joje. Ir klausimas: “Ar atspėsi, kas tai yra?”.
Galvijų ar elnių patinų lytinių organų paruošimas yra tradicinis daugelyje pasaulio šalių. Dabar ir lietuviai turės galimybę išbandyti kažką tokio egzotiško.
Imi penį ir uplauni. Reikia ji deti į puodą ir virti, kol užverda vanduo. Tada nugraibai putas ir užpili nauju vandeniu. Antrakarta reikia verti apie valandą.



Verdant naudoji prieskonius: juodųjų ir kvapiųjų pipirų (ne maltu), lauro lapelių, imbiero ir cibulos.
Išvirus nurenki nereikalingas odeles. Tada su žirklėmis kerti išilgai šlapimo lataoko ir jį išimi. Tada pjauni iš tos pusės kur kirpai išlgai ir ipjauni iki pusės kas 1 centimetrą kad gautūsi 6 įpjovimą ir nupjauni, taip visą ir supjaustai kad 7-8 cm.
Tada dedi arba į kazaną su aliejumi arba į gilią keptuvę ir skrudini. I keptuvę įdedi imbiero, kai apskrunda ir susiriečia pasidaro kaip žvaigždutė pili jautienos bulijuno kad apsemtų ir verdi apie 20 minjučių.
Pavirus 15 minučių dedi 2 didelius šaukšrus raudonosios rūkintos paprikos iltelių, pilk 3 didelius šaukstus sojos padažo, ir kelias supjaustytas skilteles česnako.
Bebai čia dar virti dedame drusko pagal skonį ir idedame 3 ankštinius pipirus supjaustytus, raudonus ir žalius. Dar paverdame 5 minute ir volia!
Sudetis
3 elnių ar briedžių peniai
Cibuliai (svogūnai)
Česnakai
Ankštibiai pipirai (rauduoni ir žali)
Prieskoniai: juodeji ir kvapieji pipirai (ne malti), lauro lapeliai, imbis ir cibulios, druska pagal skoni.
Ugnis, elnių baubimas ir medžioklės ragų skambesys. Tai šventė Raudonės pilyje!
Dar daugiau istorijų, patarimų ir įdomybių iš medžioklės pasaulio! Prasideda 2026 metų prenumerata!



