
Mėsainio kilmė paini ir susijusi su kelių šalių kulinarijos tradicijų įtaka. Nors terminas mėsainis šiandien glaudžiai siejamas su amerikietiška greitojo maisto kultūra, mėsainio šaknys daug gilesnės.
Hamburgo kepsnys – vokiečių įtaka
Mėsainio istorija siejama su Vokietija, nes jo pavadinimas hamburger kilęs nuo Hamburgo – vieno didžiausių Vokietijos miestų – pavadinimo. XIX a. vokiečių imigrantai į Ameriką atsivežė tradicinį Hamburgo kepsnį. Šis patiekalas buvo gaminamas iš maltos jautienos, kuri būdavo apkepama ir dažnai patiekiama be duonos. Jis buvo populiarus tiek Vokietijoje, tiek ankstyvosios Amerikos visuomenėje.
Amerikos plėtra
Amerikos maitinimo pramonė XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje pritaikė šią vokišką maltos mėsos tradiciją. Maždaug XIX a. pabaigoje maltos mėsos kepsnys pradėtas dėti tarp dviejų duonos riekelių ir tapo maistu, patogiu valgyti laikant rankose. Šią idėją greitai perėmė valgyklos, maisto kioskai ir turgaus stendai. Kai kurie istorikai teigia, kad pirmieji mėsainiai buvo pagaminti Sent Luise 1904 m. vykusioje pasaulinėje parodoje, kur maltos mėsos kotletas buvo dedamas į bandelę, kad jį būtų patogu valgyti vaikščiojant.
Šiuolaikinė mėsainio forma
Iki XX a. vidurio mėsainiai tapo pagrindiniu patiekalu Amerikos greitojo maisto vietose. Tai tapo globaliu fenomenu. Šie tinklai padėjo platinti mėsainių kultūrą visame pasaulyje. Nors ir šiandien mėsainis dažnai asocijuojamas su Amerika, reikia atsiminti, kad jis kilo iš vokiečių kulinarijos ir peraugo į amerikietišką maitinimo kultūrą tapdamas populiariu patiekalu visame pasaulyje.
Mėsainio pasirodymas Lietuvoje nėra toks senas, kaip Vakarų Europoje ar Amerikoje, mūsų šalyje šis patiekalas išpopuliarėjo palyginti neseniai. Taip pat, kaip ir kitur pasaulyje, į Lietuvą mėsainis atkeliavo su globalizacijos ir Vakarų kultūros įtaka, pasibaigus sovietų okupacijai dešimtajame dešimtmetyje.
Sultingas ir aštrus – gardusis elnienos mėsainis
Šiuo metu mėsainiai Lietuvoje tapo itin plačiai prieinamu ir populiariu patiekalu tiek greitojo maisto vietose, tiek prabangiuose restoranuose.
Ingredientai:
– Sviestinės bandelės (Brioche)
– Sviestas
– Mėsainių padažas
– Kopūstų salotos Coleslaw
– Svogūnų džemas
– Elnienos kotletas
– Chalapos paprikos
– Pjaustytas čederis
– Šoninė
Paruošimas:
– Galima naudoti parduotuvėse parduodamą mėsainių padažą arba pasigaminti pačiam. Jei gaminsitės patys, tada viskas iš akies: majonezas, kečupas, marinuoti agurkėliai, grūdėtosios garstyčios, actas (šiek tiek skoniui), siračos padažas, druska, pipirai ir cukrus pagal skonį, dėl aštrumo galima įdėti įprastų garstyčių.
– Coleslaw receptas visai nesudėtingas: kopūstas, morka, svogūnas. Viską sutarkuokite burokine tarka ir sumaišykite su majonezu ir garstyčiomis. Įberkite druskos, pipirų ir cukraus pagal skonį.
– Bandelės aptepamos sviestu ir paskrudinamos.
– Tuo pačiu metu apkepkite elnienos kotletus (malta elniena, česnakai, svogūnai, druska ir pipirai, šlakelis saldžiarūgščio padažo) ir šoninę.

Dėliojamas mėsainis:
– Mėsainio bandelės
– Mėsainio padažas
– Coleslaw salotos
– Svogūnų džemas (galite pasigaminti patys, bet galima nusipirkti jau paruošto ir išties skanaus)
– Iš abiejų pusių apkeptas, bet ne perkeptas kotletas
– Chalapos paprikos ir čederio riekelės
– Kepta šoninė
– Viršutinę mėsainio bandelę patepkite aštriu BBQ padažu (per pusę BBQ ir siračos padažai)
Mūsų kraštuose mėsainis nuo užsienietiškos egzotikos evoliucionavo iki vietinio patiekalo, kuris dažnai gaminamas panaudojant vietinius ingredientus.
Gero apetito linki GastroTruck šefė iš Latvijos Sintija Dozberga!
!PRENUMERUOKITE žurnalą!

Naujausias žurnalo numeris jau čia!
