Virtuvė

Receptas. Žalias briedžio liežuvis0

Nuotrauka: Kataryna Šterna

Paklausite – koks dar žalias liežuvis, kokio briedžio? Jie juk visi žalieji – 98 proc. jų maisto sudaro žaliasis pašaras. Vis dėlto ne – tai tas atvejis, kai gyvūnui kliudyta netinkama vieta…

Šio briedžio liežuvį man atidavė vienas medžiotojas. Neatsisakiau, bet kai pradėjau jį virti, supratau, kad tai gali tapti iššūkiu. Sklido specifinis kvapas, ir prisiminiau to vakaro įvykius, kai šis briedis buvo sumedžiotas. Nesigilindama į detales, pasakysiu, kad žalia buvo ne viskas, o tik briedžio stemplė ir burna.

Ar liežuvis buvo sugadintas negrįžtamai? Visgi nusprendžiau jį išvirti, nuvalyti ir pabandyti patiekti.

Žalias briedžio liežuvis

Ingredientai

Virtas briedžio liežuvis
1 svogūnas
3–4 skiltelės česnako
2 mažos arba 1 vidutinė morka
Pagrindinis ingredientas – vytinta kiauliena (jamon) arba itališkas kumpis (prosciutto)
Padažai: po 1 arbat. š. žuvies padažo ir Vusterio, 2 arbat. š. terijakio
Prieskoniai: 0,5 arbat. š. jūros druskos, juodieji pipirai, mairūnai, muskatai (ant peilio galo)

Gaminimas

Kaip minėjau, pradžioje liežuvį reikia išvirti ir nuvalyti. Tai gana lengva padaryti, kai jis ataušta. Vienas kolega rekomendavo tą baltą viršutinį sluoksnį pabandyti nuimti nuplikius – panašiai kaip daroma su bebro uodega, tačiau kol kas neteko bandyti. Tikrai kitą kartą išbandysiu šį būdą.

Taigi, liežuvis nuvalytas. Supjaustykite 5–7 milimetrų storio riekelėmis ir apkepkite svieste. Kai gabalėliai šen bei ten jau pradeda skrusti, į keptuvę dėkite plonomis juostelėmis supjaustytą vytintą kiaulieną, riekelėmis supjaustytus svogūnus ir česnakus. Penkioms minutėms uždenkite, kad produktai paleistų sultis. Paskui dangtį nuimkite ir leiskite svogūnams apkepti, supilkite padažus, prieskonius ir druską.

Paskutinis triukas, kuris leidžia žaliąjį kvapelį paversti iš defekto į efektą, yra žuvies padažas (fish sauce) ir vytintos kiaulienos skonių ir kvapų kombinacija. Kartu jie suteikia valgiui labai pikantiško skonio ir gerai dera su natūraliu „marinatu“.

Susiję straipsniai

Aišku, galima apsieiti su kitais stipriais prieskoniais, pvz., kariu, kuris galėtų nuslopinti žaliąjį kvapą, bet man variantas su aromatinga vytinta mėsa atrodė daug patrauklesnis.

Žurnalas Medžioklė. Prenumeruok Lietuvos pašte arba ieškok spaudos prekybos vietose!

Galima prenumeruoti nuo 2021-03-01 iki 2021-12-31
https://www.prenumeruok.lt/

Posted by Žurnalas Medžioklė on Piektdiena, 2021. gada 12. februāris

LA.lv
Prašome komentuoti mandagiai, nekurstyti neapykantos ir apsieiti be keiksmažodžių.